Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Norové doletěli ke zlatu. V Oberstdorfu s převahou zvítězili

V německém Oberstdorfu vyvrcholil program světového šampionátu v letech. Závod družstev suverénním způsobem vyhráli norští letci v sestavě Robert Johansson, Johann Andre Forfang, Andreas Stjernen a Daniel Andre Tande. Na druhé příčce skončilo slovinské kvarteto, bronz putuje do Polska.

Oslava norských letců v Oberstdorfu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Norská převaha byla evidentní už od začátku závodu. Když Stjernen ve druhé sérii uletěl na 231 metrů a vzdálil se celému poli, bylo zřejmé, že Norové se zastrašit nenechají. Po prvních čtyřech sériích vedlo norské kvarteto o propastných 42 bodů před Slovinci, ze hry o stříbro ještě nebyli ani Poláci, kteří spoléhali hlavně na Kamila Stocha, a Němci.

Ve druhém kole se nic výrazného nezměnilo a Norové bez potíží došli až ke zlatu. Poslední tečku za závodem udělalo 202,5 metru dvojnásobného mistra světa z Oberstdorfu Tandeho. Stříbro uhájili Slovinci, bronz zbyl na Poláky, kteří odrazili nápor německých letců. Ani Richard Freitag už velké manko dotáhnout nedokázal.

Tande tak získal druhé zlato během víkendu poté, co v sobotu suverénně vyhrál individuální závod, kvůli silnému větru zkrácený na tři kola. Třiadvacetiletý rodák z Narviku dosáhl na double jako třetí skokan v historii po krajanovi Roaru Ljökelsöyovi (2004 a 2006) a Rakušanu Gregoru Schlierenzauerovi (2008).

Norská čtveřice dostala za osm pokusů 1662,2 bodu a o téměř padesát bodů porazila Slovince, pro něž je stříbrná pozice nejlepším výsledkem v historii. Poprvé se na stupně vítězů dostali Poláci, kteří na Nory ztratili sedmdesát bodů. Domácí Němci skončili čtvrtí, Rakušané pátí.

Mistrovství světa v letech na lyžích v Oberstdorfu (Německo):

Družstva: 1. Norsko (Johansson, Stjernen, Forfang, Tande) 1662,2 b., 2. Slovinsko (Damjan, Semenič, D. Prevc, P. Prevc) 1615,8, 3. Polsko (Žyla, Hula, Kubacki, Stoch) 1592,1, 4. Německo 1581,2, 5. Rakousko 1488,8, 6. Švýcarsko 1350,6, 7. Rusko 1283,2, 8. Finsko 1262,2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články