Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Moravec pálil přesně a ve sprintu v Anterselvě byl desátý, triumf slaví Johannes Bö

Boj s větrem a náročnými podmínkami v Anterselvě skončil pro Ondřeje Moravce úspěchem. Český reprezentant si ve sprintu počínal výborně zejména na střelnici, kde ani jednou neminul, a obsadil desátou pozici, čímž si vyrovnal v italském středisku osobní maximum. I přes jedno trestné kolo se po fantastickém běžeckém výkonu radoval z vítězství Nor Johannes Bö. 

Ondřej Moravec
zdroj: ČTK/AP

Vlajky a praporky sebou ve větru kmitaly jako šílené a v takovou chvíli někteří ze závodníků dorazili na střelnici. Desetikilometrový sprint v Anterselvě byl pro biatlonisty pořádným testem po všech stránkách a celá řada favoritů to nezvládla. Simon Schempp? Čtyři trestná kola. Tarjei Bö? Tři.

Ze 109 startujících proto obě střelecké položky vyčistilo pouhopouhých 8 biatlonistů, z nichž drtivá většina se vešla do nejlepší desítky. A jedním z nich byl Ondřej Moravec.

Třiatřicetiletý závodník je přitom známý, že mu vysokohorské podmínky v Anterselvě nechutnají. Tentokrát se však ukázal ve výborném světle.

S číslem 31 byl vůbec prvním biatlonistou, kterému se podařilo sestřelit všech deset terčů. Díky tomu byl na chvíli dokonce i na nejvyšším stupínku. O první místo však brzy přišel, jelikož běžecky to z jeho strany tak dokonalé nebylo. Na nejrychlejší na trati nabral manko téměř dvě minuty, kvůli čemuž začal polem sestupovat.

"Ráno mě začala bolet krční páteř. Před závodem jsme na tom zapracovali, bylo to lepší, ale přesto mě to limitovalo. Nemohl jsem jet uvolněný, člověk na to myslí," vysvětlil důvod Moravec.

Propad nakonec skončil na desátém místě, které ale musí brát jako úspěch. Vyrovnal si tím osobní maximum z Anterselvy, jež si zajel před dvěma lety rovněž ve sprintu. "Ondra dal dvě nuly a má desáté místo, s tímhle výsledkem jsme hodně spokojeni. Navázal na skvělé výsledky, které předváděl po Novém roce a doufáme, že to takhle půjde dál," řekl trenér mužů Michael Málek.

Mezi čisté střelce naopak nepatřil Johannes Bö, který musel na jedno trestné kolo. Norovi to ovšem příliš nevadilo. Na trati totiž předváděl výkon, který lze bez obav označit za fantastický. Jeho rychlosti nestačil vůbec nikdo a na nejbližší pronásledovatele ve stopě získal přes půl minuty.

Raketové tempo mu pomohlo bez potíží smazat ztrátu nabranou metry navíc a v cíli se mohl radovat ze suverénního vítězství, které pro něj bylo sedmé v letošní sezoně a dvacáté celkově.

Norskému rychlíkovi nestačil ani lídr Světového poháru Martin Fourcade, který přitom na střelnici nechyboval ani jednou. Výkon Böeho byl však tentokrát nad jeho síly a v cíli mu na vítěze chybělo 12 sekund. Francouzský fenomén druhým místem každopádně prodloužil rekordní sérii v počtu stupňů vítězů v řadě na číslo 16.

Boj o třetí místo nabídl větší drama. Naději na senzaci měl ještě po druhé střelbě Francouz Emilien Jacquelin, který startoval až jako čtyřiadevadesátý. Věděl tak velmi dobře, jak rychle potřebuje jet. V závěrečných kilometrech mu ale došly síly a na bronz nedosáhl. 

Třetí místo tak nakonec uhájil Arnd Peiffer z Německa se ztrátou 42 sekund na vítěze.

Méně radosti pak nabídly další výkony českých závodníků. Michal Šlesingr musel na dvě trestná kola a skončil na 55. místě. Stíhačku pojede ještě osmapadesátý Adam Václavík, který začal nulou, ale při stojce udělal čtyři chyby.

"Katastrofa. Něco takového se mi stalo už potřetí sezoně - po ležce jsem na tom byl velice dobře, ale pak to v klíčové situaci na stojce pod tíhou okamžiku neunesu. Asi je to v hlavě a nedokážu to ukočírovat," nebyl spokojen Václavík.

Michal Krčmář skončil na 62. místě a Lukáš Kristejn 81.

SP v biatlonu v Anterselvě (Itálie):

Muži - sprint 10 km: 1. J. Bö (Nor.) 23:19,3 (1 tr. okruh), 2. M. Fourcade (Fr.) -12,8 (0), 3. Peiffer (Něm.) -42,2 (0), 4. Šipulin (Rus.) -46,3 (1), 5. Jacquelin (Fr.) -53,7 (0), 6. Birkeland (Nor.) -1:07,8 (0), 7. Eberhard (Rak.) -1:21,7 (2), 8. Babikov (Rus.) -1:27,8 (0), 9. Čepelin (Běl.) -1:32,3 (1), 10. Moravec (ČR) -1:35,4 (0), ...55. Šlesingr -2:40,8 (2), 58. Václavík -2:48,9 (4), 62. Krčmář -2:53,3 (4), 81. Kristejn (všichni ČR) -3:26,1 (2).

Průběžné pořadí SP (po 13 z 22 závodů): 1. M. Fourcade 720, 2. J. Bö 682, 3. Fak (Slovin.) 438, 4. Šipulin 380, 5. Peiffer 378, 6. T. Bö (Nor.) 368, ...23. Moravec 190, 24. Krčmář 190, 37. Šlesingr 91, 73. Soukup 16, 79. Krupčík (oba ČR) 9.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články