Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Fernández je pošesté v řadě králem Evropy, Březina po kvalitní volné jízdě skončil osmý

Znovu po suverénním výkonu a prakticky bez konkurence skončil zlatý na mistrovství Evropy fenomenální španělský krasobruslař Javier Fernández. Před stříbrným Rusem Dmitrijem Alijevem skončil o propastných 21,5 bodu. Bronz bere Alijevův krajan Michail Koljada. Michal Březina zaujal velmi dobrou jízdou se čtverným salchowem, kterou na konci pokazil pádem při trojitém lutzu, nakonec ale skončil na solidním osmém místě. Krátké tance ovládli suveréni posledních let, francouzský pár Papadakisová s Cizeronem, o šest bodů před Rusy Stěpanovovou a Bukinem. Český pár Mansourová s Češkou nepostoupil do volných tanců.

Javier Fernández
zdroj: Reuters autor: GRIGORY DUKOR

Březina po nepovedeném krátkém programu ustoupil z předzávodních plánů a zařadil do volné jízdy jen jeden čtverný salchow. Tentokrát se mu povedl, zvládl i dva trojité axely a dlouho držel volnou jízdu jen s drobnějšími chybami.

Po trojitém lutzu, který byl jeho předposledním skokem, ale přišel pád. Březina výkonem 152,48 bodu o více než čtyři body zaostal za svým sezonním maximem z podzimního závodu Grand Prix v Kanadě, ale na ME předvedl nejlepší volnou jízdu od roku 2014.

Po dvou nepovedených evropských šampionátech hodnotil vystoupení v Moskvě pozitivně. "Určitě jsem spokojený. Ta práce, kterou jsem před rokem a půl začal u Rafaela (Arutjunjana), se konečně začíná projevovat. Myslím, že volná jízda ukázala, že natrénováno mám a jenom se musím v tom programu koncentrovat až do konce," řekl Březina.

Ani Fernández nejel bez chyb, po dvou skvělých čtverných skocích mu nevyšel pokus o druhý čtverný salchow, nedotočil ani trojitý flip. Přesto získal za volnou jízdu svou jednoznačně nejvyšší známku v sezoně a zbytek Evropy nechal díky 295,55 bodu v celkovém součtu za sebou o více než dvacet bodů.

Vrcholem sezony pro něj ale budou ZOH v Koreji, kde by chtěl získat první olympijskou medaili. Před čtyřmi lety skončil jako jeden ze spolufavoritů čtvrtý. "Přijeli jsme sem trénovat, protože je to poslední závod před olympiádou. Přijel jsem, abych si vylepšil sezonní maximum, to se mi povedlo," uvedl.

Stříbrnou příčku po krátkém programu při debutu na ME udržel osmnáctiletý Rus Dmitrij Alijev, úřadující juniorský vicemistr světa. Díky dvěma čtverným toeloopům a takřka čisté jízdě si vylepšil osobní rekord ve volné jízdě bezmála o dvacet bodů na 182,73 bodu. V součtu získal 274,06 bodu, což je v této sezoně třetí nejlepší známka mezi Evropany vůbec.

Vedle Fernándeze byl lepší než on pouze Michail Koljada, kterému se ale evropský šampionát nevydařil. Očekával se od něj útok na Fernándeze, ale nakonec byl rád, že se ze čtvrtého místa po krátkém programu posunul alespoň k obhajobě bronzu.

Pomohla mu zaváhání a nižší obtížnost soupeřů, sám dvakrát upadl při pokusech o čtverné skoky. "Jsem strašně naštvaný kvůli pádu u toeloopu. U lutzu se to dalo čekat, ten není ještě dost stabilní. Na pětibodové škále bych si za svůj výkon dal čtyřku s velkým minusem," řekl.

Mansourová a Češka se na evropský šampionát vrátili po roční pauze a byl to pro ně mimo jiné test formy před olympijskými hrami v Pchjongčchangu, které začínají za tři týdny. Nakonec si v Moskvě vyzkoušeli jen krátký tanec.

Partnerka nedotočila ani první ze série twizzlů, takže za tento prvek nezískali ani bod. Navíc měli nejnižší úroveň obtížnosti u povinné části v rytmu rumby i u zvedané figury. Ta byla sice atraktivní, ale Mansourová se držela jen nohama Češkova krku, což pravidla nepovolují. Vedle nízkého hodnocení obtížnosti navíc dostali dvoubodovou penalizaci za nepovolený prvek.

Čeští reprezentanti měli ze všech párů druhé nejnižší hodnocení za techniku a celková známka 43,37 bodu je nejhorší, jakou kdy na ME za krátký tanec dostali. Od postupu je dělilo více než osm bodů, takže nenavážou na 17. místo z roku 2015 a 13. příčku z roku 2016.

Latinskoamerické rytmy podle očekávání nejvíce svědčily trojnásobným evropským šampionům Papadakisové a Cizeronovi. Francouzi se známkou 81,29 bodu na necelý bod přiblížili osobnímu rekordu a odsoudili soupeře k boji o druhé místo. Žádný jiný evropský pár se totiž ještě nikdy přes 80 bodů nedostal.

Bezmála šest bodů na ně ztrácejí mladí Rusové Alexandra Stěpanovová a Ivan Bukin, kteří jsou poměrně překvapivě na druhém místě. Na ME byli sice v roce 2015 při svém debutu bronzoví, ale v posledních dvou letech jim patřily páté příčky.

Boj o další medaile bude ve volném tanci dramatický. V rozmezí necelého bodu za Stěpanovovou a Bukinem jsou průběžně třetí Italové Anna Cappelliniová a Luca Lanotte i čtvrtí Rusové Jekatěrina Bobrovová a Dmitrij Solovjov.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Moskvě:

Muži - konečné pořadí: 1. Fernández (Šp.) 295,55, 2. Alijev 274,06, 3. Koljada (oba Rus.) 258,90, 4. Vasiljevs (Lot.) 243,52, 5. Byčenko (Izr.) 238,44, 6. Samarin (Rus.) 229,81, ...8. Březina (ČR) 225,20. 

Taneční páry - po krátkém tanci: 1. Papadakisová, Cizeron (Fr.) 81,29, 2. Stěpanovová, Bukin (Rus.) 75,38, 3. Cappelliniová, Lanotte (It.) 74,76, 4. Bobrovová, Solovjov (Rus.) 74,43, 5. Guignardová, Fabbri (It.) 71,58, 6. Coomesová, Buckland (Brit.) 69,45, ...25. Mansourová, Češka (ČR) 43,37.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články