Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Svaz lyžařů vysílá na OH silný tým. Nominace sjezdařů je zatím neúplná

Zatím jen tři jména jsou v olympijské nominaci českých sjezdařů. Je mezi nimi i Ester Ledecká, která bude v Pchjongčchangu jako první na zimních hrách závodit na lyžích i na snowboardu. Na prkně je největší favoritkou paralelního obřího slalomu, kterému ve Světovém poháru dominuje.

Ester Ledecká
zdroj: REUTERS autor: Eric Bolte

V nominaci Svazu lyžařů ČR, kterou schválil výkonný výbor, figuruje 24 jmen a další tři místa ještě zůstala neobsazena. Finální počet lyžařů a snowboardistů se může zvýšit, protože plnit limity mezinárodní federace FIS je možné až do 21. ledna. Pak budou neobsazená místa přerozdělena.

"Vysíláme silnou výpravu v čele s největšími aspirantkami na medaili Evou Samkovou a Ester Ledeckou. Překvapit ale může řada ostatních závodníků," řekl prezident lyžařského svazu Lukáš Sobotka.

Pauláthová, nebo Capová?

S Ledeckou mají jistotu nominace mezi sjezdaři Martina Dubovská a Kryštof Krýzl, který pojede už na čtvrté hry. Poslední z aktuálního počtu míst zůstává zatím volné. "Rozhoduje se mezi Kateřinou Pauláthovou a Gabrielou Capovou. Čekáme na jejich výsledky a vývoj ve Světovém poháru. Finální rozhodnutí o definitivní nominaci padne 26. ledna," řekl předseda úseku alpských disciplín Aleš Krýzl.

Sjezdaři doufají, že získají minimálně ještě jedno místo. Hlavním klíčem pro jeho obsazení by pak byla týmová soutěž. "Kdybychom ji jeli, upřednostnili bychom mužského zástupce, abychom složili tým. Do nominace bychom tak doplnili Ondřeje Berndta," řekl Krýzl. Týmovou soutěž pojede šestnáct států a Češi jsou aktuálně na hraně účasti. "Máme informace, že některé země tým nesloží, a předpokládáme tak, že týmovou soutěž pojedeme," dodal Krýzl.

Nejsilnější sestavu budou mít v Pchjongčchangu snowboardisté, kterých odcestuje sedm v čele s Ledeckou a olympijskou vítězkou ve snowboardcrossu Samkovou. V týmu nechybí ani pátá ze slopestylu v Soči Šárka Pančochová.

U běžců a běžkyň ještě není zcela jasno

Běžci na lyžích zatím nominovali pětici Martin Jakš, Petr Knop, Michal Novák, Petra Nováková a Kateřina Beroušková. Šesté místo připadne muži, aby bylo možné sestavit štafetu. O konkrétním závodníkovi se rozhodne o víkendu na Světovém poháru v Planici mezi trojicí Aleš Razým, Adam Fellner a Miroslav Rypl.

"Předpokládáme ale, že po konci kvalifikačního období dostaneme ještě dvě volná místa, abychom mohli postavit mužskou i ženskou štafetu," uvedl sportovní ředitel běžců Lukáš Sacher. Do nominace by v tom případě byly doplněny Karolína Grohová a čerstvá dvojnásobná mistryně republiky Barbora Havlíčková.

Pět skokanů, čtyři sdruženáři, osamocená skikrosařka

Skokani na lyžích nominovali pětici Roman Koudelka, Čestmír Kožíšek, Vojtěch Štursa, Viktor Polášek a Lukáš Hlava. Čtyřčlenná výprava sdruženářů bude nejvíce spoléhat na zkušeného Miroslava Dvořáka a juniorského mistra světa Tomáše Portyka, které doplní mladíci Ondřej Pažout s Lukášem Daňkem.

Ve skikrosu bude jedinou reprezentantkou Nikol Kučerová. Druhého místa se Česko vzdalo, jelikož Andrea Zemanová kvůli zdravotním problémům nezávodí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články