Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Dopingová hříšnice Viluchinová a dalších 19 Rusů se odvolalo k mezinárodní arbitráži

K Arbitrážnímu soudu pro sport (CAS) v Lausanne se odvolalo dalších dvacet ruských sportovců potrestaných kvůli porušení dopingových pravidel na hrách v Soči před čtyřmi lety. Mezi nimi třeba bývalá biatlonistka Olga Viluchinová. Představitelé CAS dohromady řeší 42 případů. Verdikt chtějí soudci vynést do konce ledna, olympijské hry v Pchjongčchangu začnou 9. února.

Olga Viluchinová na stupních vítězů
zdroj: Isifa/EPA

Prvních 22 sportovců podalo odvolání již 6. prosince. Dohromady 43 ruských reprezentantů diskvalifikovala disciplinární komise Mezinárodního olympijského výboru (MOV) na základě závěrů dvou komisí, které prověřovaly podezření ze státem řízeného dopingu v Rusku a individuální případy podvodů při hrách v Soči.

Medailistům MOV nařídil cenné kovy vrátit a všichni byli doživotně z dalších olympiád vyloučeni. Odvolání začne CAS řešit v týdnu od 22. ledna. "Očekává se, že konečné rozhodnutí každého případu padne nejpozději 31. ledna," oznámil arbitrážní soud.

Mezi těmi, kteří se na CAS obrátili, jsou i někdejší biatlonistky Jana Romanovová a Olga Viluchinová, po jejichž suspendaci dodatečně získají Češky bronzovou medaili ze štafety. Jediným, kdo na seznamu nefiguruje, by měl být bobista Maxim Bělugin.

Ilustrační foto

Rusko po skandálu bylo vyloučeno z her v Pchjongčchangu, vybraní sportovci nicméně mohou v Koreji startovat pod neutrální vlajkou.

Odvolání podal také vicepremiér Vitalij Mutko, jenž dostal před měsícem od MOV doživotní zákaz činnosti v olympijském hnutí. Podle vyšetřovatelů sehrál jakožto tehdejší ministr sportu ve skandálu ústřední roli. Jeho žádost CAS uzavře až po skončení olympiády v Koreji.

Devětapadesátiletý Mutko zastával i další vysoké funkce v ruském sportu. Před koncem roku se nicméně dočasně vzdal postu předsedy fotbalového svazu a následně odstoupil z čela organizačního výboru fotbalového mistrovství světa.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články