Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Kvalifikací v Innsbrucku prošli dva Češi, Koudelka se s Turné loučí

Vítr dělal potíže, v Innsbrucku se však nakonec odskákala kompletní kvalifikace. Nejlepší skok předvedl na úvod rakouské části Turné čtyř můstků Džunširo Kobajaši (131 m). Z Čechů se na můstku dařilo Vojtěchu Štursovi (33.), který zvládl 124,5 metru. Postoupil ještě Čestmír Kožíšek (45.), naopak končí Viktor Polášek (51.) i Roman Koudelka (55.), pro kterého tak Turné skončilo. Po dohodě s vedením úseku byl ze závodů stažen. 

Ukazatel větru na můstku v rakouském Innsbrucku
zdroj: ČTK/AP autor: Matthias Schrader

Odskákala již kompletní česká čtveřice. Štursa za sebou nechal velmi nevydařené skoky z Německa, kde v Oberstdorfu skončil 47. a v Ga-Pa uzavíral nejlepší padesátku. Na innsbruckém můstku se mu zatím daří o poznání lépe. Vyhrál druhý trénink (i když ten neodskákali kvůli počasí ti nejlepší) a v kvalifikaci zvládl povzbudivých 124,5 metru. 

Kvalifikace vyšla i Kožíškovi, který dosud neúspěšně klepal na brány druhého kola. V Innsbrucku skočil v kvalifikaci 116 metrů a vcelku bez potíží se kvalifikoval pro první závodní kolo. 119 metrů zvládl Čestmír Polášek, na postup to však juniorskému mistrovi světa znovu nevyšlo. Polášek skončil první pod postupovou čarou.

Skok vůbec nevyšel Koudelkovi, jehož velice špatná sezona pokračuje. Povzbudivé známky z Oberstdorfu, kde bodoval a měl velmi dobré první kolo, se už nepřenesly do Ga-Pa (pouze 37. příčka) a v Innsbrucku pokles pokračoval. V deštivých podmínkách skočil z českých závodníků nejméně (114,5 m), patřila mu 55. pozice.

"Vzhledem k nepovedenému začátku letošní sezony a trvajícím výkonnostním problémům reprezentace byl po výsledku kvalifikace v Innsbrucku a po vzájemné dohodě stažen Roman Koudelka z dalšího působení na Turné čtyř můstků," uvedl sportovní ředitel úseku Rostislav Jozífek.

Koudelka se po vydařeném létu na sezonu těšil, ale v zimě bodoval ze sedmi startů jen jednou, třicátým místem v Oberstdorfu. Nyní ho čeká odpočinek a následně příprava na olympiádu v Pchjongčchangu. "Úsek skoků na lyžích lyžařského svazu a realizační tým se snaží celou situaci řešit, a to především ve vztahu nejen k olympiádě, ale i k nadcházejícímu mistrovství světa v letech na lyžích, které se bude konat ke konci ledna v německém Oberstdorfu," doplnil Jozífek. 

Soupeři českých skokanů:

Vojtěch Štursa vs. Constantin Schmid
Čestmír Kožíšek vs. Markus Eisenbichler

Nejlépe se v kvalifikaci dařilo Džunširovi Kobajašimu, který se na Turné navrací ke skvělé formě z úvodu sezony, kdy triumfoval v polské Wisle. Japonský skokan zvládl 131 metrů a porazil dva nejlepší závodníky letošního Turné – Kamila Stocha a Richarda Freitaga. Čtvrtý skončil Dawid Kubacki, páté místo patřilo Stefanu Kraftovi.

Kvalifikace na závod SP a Turné čtyř můstků ve skocích na lyžích v Innsbrucku:

1. D. Kobajaši (Jap.) 145,9 b. (131 m), 2. Stoch (Pol.) 142,8 (127,5), 3. Freitag (Něm.) 142,4 (125), 4. Kubacki (Pol.) 141,0 (129,5), 5. Kraft (Rak.) 140,3 (127), 6. Eisenbichler (Něm.) 138,0 (127), ...33. Štursa 118,5 (124,5), 45. Kožíšek 110,9 (116), 52. Polášek 108,8 (119), 55. Koudelka 105,6 (114,5).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články