Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Bö září dál a Fourcada předčil i ve sprintu v Annecy, Čechům se opět nevedlo

Sérii výher v řadě v individuálních závodech Světového poháru už natáhl na tři. Nor Johannes Thingnes Bö potvrdil fantastickou formu také ve sprintu ve francouzském Annecy, kde zářil jak v běhu, tak i střelbě a opět předčil domácího Martina Fourcada, který na druhém místě zaostal o 21 sekund. Na třetí pozici senzačně dojel v životním závodě další Francouz Antonin Guigonnat. Čechům se opět nevedlo a nejlepším z nich byl i přes pád Michal Krčmář na čtyřiatřicáté pozici.

Když se v Annecy konal Světový pohár naposledy v roce 2013, sprint měl nečekaného vítěze. Poprvé v kariéře zde na nejvyšší stupínek vystoupal tehdy dvacetiletý talentovaný benjamínek Johannes Thingnes Bö. Letos se seriál do francouzského střediska vrátil a výsledek sprintu? Stejný. Jediný rozdíl byl v tom, že už nebyl překvapivý.

Norský nyní už čtyřiadvacetiletý fenomén nedal znovu žádnému soupeři sebemenší šanci. Jeho hlavní konkurent Martin Fourcade, který startoval do závodu až za ním, a měl tak po celou dobu potřebné informace o situaci, ho dokázal časově předčít pouze jedinkrát, na značce 1,7 kilometru, kdy byl lepší o 0,4 desetiny. Od té doby už to byl Bö, kdo byl časy nejvýše.

Na každém mezičase navíc náskok na Francouze, jehož hnali domácí příznivci, navyšoval. Po první střelbě to bylo 8 sekund, po druhé necelých 15 a v cíli už 21. Bö totiž na trati doslova letěl a žádný ze závodníků nebyl ani v jednom ze tří kol 10kilometrového závodu rychlejší.

Fourcade, který byl před domácími fanoušky extrémně namotivován, aby ukončil sérii norského rivala, tak po dojezdu do cíle a pohledu na světelnou tabuli pouze smutně uznal, že na Böho neměl. Ten tak po sprintu a stíhačce v Hochfilzenu ovládl třetí závod v řadě, čtyři v sezoně a celkově sedmnáctý.

Domácí fanoušci v čele s Fourcadem se přesto jedné radosti ještě dočkali. Životní závod zajel šestadvacetiletý Antonin Guigonnat, který pendluje mezi Světovým pohárem a IBU Cupem a na trať vyjel až s číslem 88. Na obou střelbách předvedl čistou práci, kterou navíc podpořil i skvělým během. Při dojezdu do cíle předčil do té doby třetího Němce Simona Schemppa a mohl slavit životní bronz. Na vítězného Nora ztratil 34 sekund, na druhou pozici pak 21.

Šlesingra nespasila ani čistá střelba, nejlepší byl Krčmář

Bez jediného trestného kola absolvoval sprint v Annecy také Michal Šlesingr, což se mu povedlo poprvé v sezoně. K výraznějšímu výsledku to ale nevedlo. Český zkušený závodník na trati zaostával běžecky a nevešel se ani do bodované čtyřicítky. Jako nejhorší čistý střelec skončil jednačtyřicátý. "V tréninku si natáhl koleno, takže se necítil optimálně," vysvětlil trenér mužského týmu Michael Málek pro Českou televizi.

Zatím nepovedený ročník českých mužů neprotrhli ani další. Nejlépe dopadl Michal Krčmář, který se v prvním kole ideálně nevyrovnal s tratí a spadl. Při následné ležce pak musel na jedno trestné kolo  Čistá stojka mu nakonec stačila pouze na čtyřiatřicáté místo.

"V prvním kole mi to podjelo na "mýdle" v zatáčce, uteklo mi tak pět, deset sekund. Navíc jedna chyba na střelnici byla tentokrát moc," popsal.

Body si do sbírky připsal ještě Ondřej Moravec, jemuž rovněž vyšla stojka, při ležce ale nechal dva terče nesestřelené. Stříbrný muž ze sprintu v Annecy 2013 se tak musel spokojit se sedmatřicátou pozicí. "Dvě vleže v bezvětří, to je neomluvitelné," zlobil se na sebe.

Do sobotní stíhačky vyrazí ještě Tomáš Krupčík, který na střelnici jednou chyboval a byl sedmačtyřicátý. Nejhorším Čechem pak byl čtyřiaosmdesátý Adam Václavík, jenž musel hned na čtyři trestná kola.

V sobotu jsou v Savojských Alpách na programu stíhačky, v neděli závody s hromadným startem.

SP v biatlonu v Annecy (Francie):

Muži - sprint na 10 km: 1. J. Bö (Nor.) 22:16,9 (0 trest. okruhů), 2. M. Fourcade -21,1 (0), 3. Guigonnat (oba Fr.) -34,7 (0), 4. Schempp (Něm.) -41,8 (0), 5. Desthieux (Fr.) -45,7 (0), 6. Šipulin (Rus.) -54,9 (1), 7. Gjesbakk (Nor.) -58,4 (0), 8. Lapšin (Korea) -1:05,1 (0), 9. Windisch (It.) -1:07,6 (0), 10. Burke (USA) -1:08,2 (0), ...34. Krčmář -1:49,3 (1), 37. Moravec -1:52,4 (2), 41. Šlesingr -1:57,0 (0), 47. Krupčík -2:10,5 (1), 84. Václavík (všichni ČR) -3:15,1 (4)

Průběžné pořadí SP (po 6 z 22 závodů): 1. M. Fourcade 318, 2. J. Bö 298, 3. Fak (Slovin.) 244, 4. Schempp 219, 5. Šipulin 178, 6. T. Bö (Nor.) 170, ...42. Moravec 41, 44. Krčmář 40, 52. Šlesingr 23, 63. Krupčík 9.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články