Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Zaplatit? Jen pokud nepřijde žádný další trest, říká Mutko

Jedním z bodů v rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru (MOV) týkajícího se ruského dopingu je i platba patnácti milionů dolarů (326 milionů korun). Tu má Rusko zaplatit coby náhradu způsobené škody a výdajů na vyšetřování. Vitalij Mutko již prohlásil, že Rusové zaplatí jen v případě, že MOV neuvalí na zemi případný další trest. Tématu se věnoval speciální díl Sport fokus podcastu.

Vitalij Mutko
zdroj: Reuters

O pokutě rozhodl výkonný výbor MOV. Vycházel ze závěrů dvou komisí, které prověřovaly ruský dopingový program a případy podvodů při Hrách v Soči 2014. Vedle finančního postihu sáhl MOV k suspendaci Ruského olympijského výboru a rozhodl, že na olympiádě v Pchjongčchangu mohou ruští sportovci startovat pod neutrální vlajkou.

Bývalý ministr sportu Mutko, jenž zároveň dostal doživotní zákaz činnosti v olympijském hnutí, podmínil zaplacení pokuty smlouvou s MOV. "Pokud zaplatíme, nebude to jen nějaký obyčejný převod peněz z našeho účtu na jejich. Učiníme to až po uzavření dohody s MOV, který nám musí zaručit, že už nebude Rusko nijak trestat," řekl Mutko.

Navzdory trestu, který MOV Rusům udělil, zůstává Mutko v čele organizačního výboru pro uspořádání mistrovství světa ve fotbalu. To bude Rusko hostit už příští rok. Mutko je zároveň nadále předsedou ruského fotbalového svazu a místopředsedou vlády.

Předseda ruských olympioniků Alexandr Žukov podpořil sportovce, kteří se rozhodnou v Pchjongčchangu startovat. Zároveň ale přišel s myšlenkou, že pro ty, kteří účast pod neutrální vlajkou odmítnou, by mělo Rusko uspořádat alternativní soutěže.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články