Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Poškrábané lahvičky nestačí. Björndalen věří v pádnější důkazy o ruském dopingu

Světem zimních sportů by mohlo velmi brzy obcházet strašidlo – strašidlo dopingových kontrol. Nejúspěšnější zimní olympionik historie Ole Einar Björndalen doufá, že pro tvrzení o systematickém dopingu ruských sportovců a manipulaci se vzorky se objeví pádnější důkazy než škrábance na lahvičkách. Hlavním důvodem jsou obavy kvůli nově odevzdaným vzorkům. Osminásobný olympijský šampion v biatlonu nesouhlasí s případným plošným zákazem startu všech ruských sportovců.

Mezinárodní olympijský výbor kvůli dopingovým podvodům při olympijských hrách 2014 v Soči diskvalifikoval šest ruských běžců na lyžích včetně prvních dvou mužů závodu na 50 kilometrů Alexandra Legkova a Maxima Vylegžanina. Doživotně jim zakázal start na olympijských hrách. O účasti ruských sportovců na únorové zimní olympiádě v Pchjongčchangu by měl MOV rozhodnout 5. prosince.

Uvažuje se o vyloučení kompletní ruské výpravy, ale tomu by Björndalen nebyl nakloněn. "Doufám, že rozhodnutí bude učiněno s dostatečným předstihem před olympiádou, aby se atmosféra na Světovém poháru trochu uklidnila. Sport si to zaslouží. A doufáme, že stáhnou ty, kteří měli pozitivní test, a nechají závodit ty, kteří pozitivní nebyli," řekl Björndalen.

Touha po jasných důkazech

Pokud by Rusové byli potrestáni jen kvůli známkám poškození na nádobkách se vzorky, vyvolalo by to podle něho strach. "Doufám, že uvidíme nějaké důkazy, za co jsou trestáni, a že to nebudou jen nějaké známky na lahvičkách, protože jinak bych se strašně bál odevzdávat vzorky," řekl třiačtyřicetiletý biatlonista, který se chystá na sedmou olympiádu. "My lyžaři začínáme při testování cítit obavy, že jsou na lahvičkách se vzorky nějaké škrábance, za které nás mohou potrestat," doplnil.

Rusové nadále kategoricky odmítají, že by se v jejich zemi systematicky dopovalo. Především kvůli tomu Světová antidopingová agentura WADA ve čtvrtek oznámila, že nevrátí akreditaci ruské antidopingové agentuře RUSADA. Toto rozhodnutí může negativně ovlivnit šance ruských sportovců na účast v Pchjongčchangu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články