Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

První stupně vítězů sezony pro Sáblíkovou. Na pětce byla ve Stavangeru třetí

Po nevýrazných výkonech ze startu sezony o sobě Martina Sáblíková zase jednou dala výrazněji vědět. Česká rychlobruslařka na Světovém poháru ve Stavangeru poprvé poskočila na stupně vítězů. Ve své nejsilnější disciplíně, závodě na 5000 metrů, obsadila třetí pozici. Trojnásobná olympijská vítězka, jež stále bojuje s problémy se zády, nestačila na vítěznou Němku Claudii Pechsteinovou a Ivanii Blondinovou z Kanady.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK/AP/ autor: Peter Dejong

"Když jsem viděla, jak jezdí ostatní, tak jsem si říkala, že budu pátá nebo šestá. Proto jsem ani nepočkala uprostřed (oválu) a bylo pro mě překvapení, když pro mě přišel Petr (trenér Novák), že jsem třetí. Pro mě je dnes neuvěřitelné, že se to povedlo," uvedla Sáblíková.

Třicetiletá česká reprezentantka se v Norsku představila pouze na nejdelší ženské trati, které už řadu let kraluje. Stále totiž není stoprocentně zdravotně v pořádku. Ve čtvrté rozjížďce musela reagovat na výkon pětačtyřicetileté Pechsteinové, která před ní zajela nejlepší čas sezony 6:56,60.

Sáblíková za svým vzorem od začátku ztrácela, nakonec ji od prvního místa dělilo 3,35 sekundy. Hned v další rozjížďce svěřenkyni trenéra Petra Nováka porazila i Blondinová, nikdo další se však pod hranici sedmi minut nedostal.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková byla na Světovém poháru v Norsku třetí na 5000 m

"Nebudu zastírat, že to bolelo více než jindy. Hlavně tedy v zatáčce, levá noha dostává hrozně zabrat. A i když jsem s tím zkoušela bojovat a zrychlit, tak to nešlo," přiznala Sáblíková. Třetí místo by mělo Sáblíkové garantovat start na této trati na únorových olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu, kde bude na pětce obhajovat zlato z Vancouveru a Soči.

Česká reprezentantka však momentálně myslí jen na svůj zdravotní stav. "V hlavě mám jen to, že se se zády musí něco udělat, aby to bylo dobré a mohla jsem trénovat. Samozřejmě, že jsem ráda, že se povedla kvalifikace, které jsem se hodně bála," uvedla Sáblíková, která z preventivních důvodů vynechala sobotní závod na 1500 metrů. "Vše jsme vsadili na pětku. Teď doufám, že se bude můj stav zlepšovat a do února uděláme dost práce," dodala.

V průběžném pořadí SP na dlouhých tratích se Sáblíková, která byla před týdnem v Heerenveenu až sedmá v závodu na 3000 metrů, posunula na páté místo.

Závody Světového poháru v rychlobruslení ve Stavangeru:

Ženy:

5000 m: 1. Pechsteinová (Něm.) 6:56,60, 2. Blondinová (Kan.) 6:57,34, 3. Sáblíková (ČR) 6:59,95.

Průběžný stav SP: 1. Blondinová 150, 2. De Jongová (Niz.) 135, 3. Pechsteinová 125, ...5. Sáblíková 110, 27. Zdráhalová (ČR) 4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články