Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Češky ME nezačaly dobře a podlehly Itálii. Mužský tým dvakrát uspěl

Ve švýcarském St. Gallenu začal evropský šampionát v curlingu. České reprezentantky vedené Annou Kubeškovou do turnaje vstoupily porážkou. Italkám, proti kterým budou hrát i v olympijské kvalifikaci, podlehly 3:6. V dalším duelu se Češky střetnout s maďarskými soupeřkami. V divizi B porazil mužský tým Slovinsko (10:3) i Turecko (9:8).

Anna Kubešková
zdroj: ČTK autor: imago sportfotodienst

Italky udělaly důležitý krok k výhře ve druhém endu, kde nasbíraly tři body. Naopak Češky byly stále na nule. Další vývoj duelu už byl poté vyrovnaný – oba týmy na koncích endů odcházely s jedním bodem na kontě. Hru nervů nakonec Italky zvládly a zvítězily 6:3.

V dalším ze zápasů bodovaly Švýcarky, které přehrály Dánky 9:4. Výhrou začaly šampionát také Švédky a Maďarky. Největší drama nabídl souboj Turecka s Ruskem. Po osmém endu ruské curlerky ještě vedly, jenže závěrečné dvě hry patřily soupeřkám, které vyhrály 7:6. Pro tureckou reprezentaci to byla první výhra v elitní divizi.

"Je to vážně skvělý pocit, neuvěřitelné. Hrály jsme opravdu skvěle a doufám, že takhle budeme pokračovat. Hrajeme proti nejlepším světovým týmům a tím se samy zlepšujeme," líčila nadšeně členka tureckého výběru Oznur Polatová.

Snítilův tým na úvod dvakrát vyhrál

V divizi B startuje na šampionátu také mužský tým vedený skipem Jiřím Snítilem, který se snaží o návrat do elitní skupiny. Ve vstupním utkání Češi jasně přehráli Slovinsko 10:3 a dařilo se jim i v duelu číslo 2, v němž porazili Turecko těsně 9:8.

Titul šampionů obhajují Švédi, kteří svou roli potvrdili. Proti Rakušanům začali určovat vývoj hry hned v prvním endu. Poté sice přišly komplikace a soupeři šli do vedení, Švédům se ale nakonec v posledních dvou endech podařilo utkání otočit. Rakušany porazili 10:6. 

"První zápas je vždy složitý, ale počítá se výhra – a tu máme. Hráli jsme dobře, ale pak jsme trochu polevili. Každý nás tu chce porazit, ale na to jsme připraveni, a musíme se soustředit jen na sebe," poznamenal švédský skip Niklas Edin.

V elitní divizi A chybí Češi, nikoliv však Slováci. První duel na šampionátu jim však nevyšel. David Mišun, Patrik Kapralik, Juraj Gallo a Jakub Polák prohráli s Německem 2:4.

Výsledky ME v curlingu:

Ženy - divize A: Itálie - ČR 6:3.

Muži - divize B: ČR - Slovinsko 10:3, ČR - Turecko 9:8.

Zdroj
ČT sport, worldcurling.org

Hlavní zprávy

Nejčtenější články