Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Norové dominovali úvodu sezony. Janda se rozloučil desátým místem

Jakub Janda zakončil svou kariéru desátým místem v soutěži družstev v polské Wisle. Na můstku předvedl skok dlouhý 104 metry. Nejlepším z Čechů byl Tomáš Vančura (113 m). S přehledem zvítězilo norské kvarteto Johann Andre Forfang, Anders Fannemel, Daniel Andre Tande a Robert Johansson.

Jakub Janda
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Jandovi rozlučka nevyšla. "Na věži to bylo jako na každém jiném Světovém poháru. Nejsem nostalgik. Myslel jsem, že to vyjde, ale nevyšlo. Špatné to byly celé dva dny. Hlavou už jsem jinde a poslední měsíc byl tak náročný, že už sport šel stranou," líčil Janda pro Radiožurnál.

"Poděkoval jsem klukům, řekl, že mi bylo ctí, a tím to končí. Život jde dál a já jdu někam jinam. Jsem typ, který vše řeší jasně a stručně a dělat kolem toho cavyky je zbytečné," dodal dlouholetý český reprezentant, jehož poslední skok měřil 104 metry.

Je nám líto, video expirovalo.
Jakub Janda se ve Wisle rozloučil s kariérou

Norové byli o krok před ostatními

Po prvním kole byli v čele domácí Poláci, kteří vedli o bod před Rakušany, s malým odstupem následovali Norové. Avšak byli to právě severští skokané, kteří zcela ovládli druhé kolo. Forfang se téměř dotkl hranice 130 metrů (129,5 m), podobně se předvedl i Tande (129 m).

Zatímco ostatní družstva trpěla rozdílností výkonů jednotlivých skokanů a málokdo dokázal zazářit (výjimkou bylo 130,5 m Richarda Freitaga a Noriakiho Kasaie), Norové skákali kolektivně výborně a nakonec zvítězili o propastných sedmnáct bodů před domácí čtveřicí. Stříbro Polákům zajistil závěrečným pokusem Kamil Stoch. Třetí skončilo rakouské kvarteto. 

"Je to pro nás velmi důležité vítězství – získali jsem sebevědomí a těšíme se na individuální závod. Atmosféra tu byla vážně skvělá, takové závody mám opravdu rád," líčil po skončení úvodního podniku sezony Tande. Pochvaloval si především hlučné polské fanoušky.

Ti udělali závodu výtečnou atmosféru. Areál v polské Wisle utichl pouze po skoku Denise Kornilova, který svůj pokus neustál – při dopadu mu vypnula lyže a ruský skokan dopadl na tvář. S pomocí organizátorů se ale zvedl na nohy a se zkrvaveným obličejem odkulhal.

Poslední skok Jakuba Jandy
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Janda se rozloučil 104 metry

Nepovedený český závod vyvrcholil dodatečnou diskvalifikací Lukáše Hlavy, kvůli níž se započítávaly jen tři pokusy. Desáté místo však týmu patřilo i bezprostředně po skončení prvního kola, kdy ještě Hlavův skok platil. Na osmé Rusko ztratili Češi více než třicet bodů.

Nejlepší výkon 113 m předvedl Tomáš Vančura, který byl do Polska narychlo povolán po zranění Vojtěcha Štursy v kvalifikaci. Hlava skočil 110 m, týmová jednička Roman Koudelka pouze 105,5 m a loučící se Janda v posledním pokusu kariéry o metr méně.

Janda se rozloučil se světem aktivního sportu. Vítěz Turné čtyř můstků i Světového poháru se ještě v létě připravoval na olympijskou sezonu, ale své plány změnil poté, co byl zvolen do Poslanecké sněmovny. Představil se i v kvalifikaci, ale do individuálního závodu nepostoupil.

Úvodní závod SP ve skocích na lyžích ve Wisle (Polsko) - družstva:

1. Norsko (Forfang, Fannemel, Tande, Johansson) 1023,8, 2. Rakousko (Huber, Aigner, Hayböck, Kraft) a Polsko (Žyla, Kubacki, Kot, Stoch) obě 1006,5, 4. Německo 990,0, 5. Japonsko 983,6, 6. Slovinsko 931,4, ...10. ČR (Vančura, Janda, Hlava, Koudelka) 276,1. 

Zdroj
ČT sport, ČTK, Radiožurnál

Hlavní zprávy

Nejčtenější články