Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

I díky lyžím Koudelka porážel v tréninku i Poláky. Všechno si sedlo, těší ho

Byly to sice jen výkony během léta, pokud by ale Roman Koudelka dokázal udržet současnou formu, mohl by ve Světovém poháru a třeba i na olympiádě dosáhnout na solidní úspěchy. Nejlepší český skokan na lyžích během tréninků i závodů předváděl výborné skoky, k čemuž mu pomohly jak nové lyže, tak manželka se synem na všech soustředěních. Koudelka si proto pochvaluje, do jaké pohody se dostal.

Roman Koudelka
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Celou letní přípravu strávil Koudelka se svými nejbližšími. "Teď jsme čtyři, pět měsíců byli pořád spolu, vlastně celou dobu jezdili se mnou. Bylo to chvílemi trošku náročné cestování hlavně pro syna, kterému ještě není ani rok a půl. Já jsem byl pak klidný, že jsem měl u sebe rodinu. Ty skoky pak také vypadaly uvolněnější," řekl osmadvacetiletý skokan.

V trénincích v létě létal dál než silní Poláci. "Hodně to nabije sebevědomím, ale pořád je to jen trénink. I když i ty závody byly výborné, z mého pohledu ve skocích byly pořád rezervy a dokázal jsem v tréninku předvádět ještě lepší výkony," uvedl.

Stejně jako celý reprezentační tým dostal nové lyže. I když se jedná o stejnou značku, změna to byla výrazná. "Nevím, jestli mně tam udělali nějaká privilegia, nebo se prostě zrovna trefili do toho top, ale já jsem je vzal a byl jsem s nimi o deset metrů delší," řekl.

Celková uvolněnost se odrazila i v letové fázi jeho skoků. "Všechno dohromady si prostě tak nějak sedlo. Najednou byla ta psychická pohoda, která je u skoků nejdůležitější," řekl Koudelka. Rád by si pohodu udržel i do zimy. "Určitě se těším, ale zatím si z toho žádnou hlavu nedělám. Věřím, že když se mi podaří skákat uvolněně, výsledek přijde už ve Wisle a chytnu se hned od začátku."

Je nám líto, video expirovalo.
Koudelka: Medaile? Hodně silné slovo. Tlak není nic příjemného

Vrcholem sezony budou únorové olympijské hry v Pchjongčchangu. Pro Koudelku půjde o třetí start pod pěti kruhy. Jeho maximem je zatím dvanácté místo z Vancouveru 2010 na středním můstku. "Velký cíl je olympijská medaile, ale je těžké teď říkat, že ji chci získat. Jestli se to povede, už je ve hvězdách," uvedl Koudelka.

Ve Wisle bude naposledy jeho parťákem v týmu Jakub Janda, který v pondělí usedne do poslanecké lavice v nově zvolené sněmovně. Koudelka nečekal, že to Janda v politice dotáhne tak daleko. Když před pár lety na soustředění vyprávěl, že měl schůzi s ODS, tak si z něj ostatní skokani dělali spíš legraci.

"Teď jsme na to vzpomínali s Honzou Maturou, že jsme se mu furt smáli, a najednou zničehonic on je v Poslanecké sněmovně. Přeju mu to, určitě. Myslím si, že to pro něj bude hodně důstojný konec sportovní kariéry a že se může vrhnout na něco jiného. A klobouk dolů, že to takhle dokázal," řekl Koudelka.

Žádná rozlučka zatím naplánovaná není. "Poslední dny byly docela hektické, náročné a tohle šlo trošku bokem. Ale věřím, že si s Kubou, ať už v průběhu sezony, nebo po sezoně, někde sedneme a nějaká rozlučka proběhne," dodal Koudelka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články