Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Doktor: Pchjongčchang je s přípravami dále, než jak tomu bylo u Ria

Sportoviště jsou připravena, ubytování pro výpravy se ještě buduje. Podle Martina Doktora ale pořadatelé OH v Pchjongčchangu nemají důvod k obavám. Vše podle šéfa české výpravy stihnou dostavit včas, aby Hry mohly 9. února 2018 skutečně začít.

"Z pohledu rozestavěnosti není moc důvod si stěžovat. Nikde jsme neviděli místo, kde bychom si mysleli, že to nezvládnou. V porovnání s Riem jsou dále. Myslím si, že Korejci vše zvládnou," řekl Doktor. "Kdybych to měl nějak shrnout: Hry budou pěkné, ale ještě je tam dost práce," uvedl.

Během krátkého pobytu v Koreji stihl navštívit všechna sportoviště a prohlédnout si i zázemí v olympijských vesnicích, kde budou sportovci bydlet. "Musíme se připravit na menší prostory než v případě Ria nebo Soči. Ale s tím, že prostory v asijských zemích budou menší, víceméně počítáme," uvedl Doktor.

Je nám líto, video expirovalo.
Doktor se vrátil z inspekce v Pchjongčchangu pozitivně naladěn

Stejně jako řada dalších zemí musí Češi řešit problém s menším počtem lidí, které budou moct ubytovat ve vesnicích. "Organizační výbor nám trošku seškrtal navržená čísla a prostory, s čímž se budeme muset poprat. Nebude to jako v Soči, kdy část doprovodu bydlela přímo v olympijské vesnici. Musíme je sami ubytovat v prostorech okolo, což se nám, myslím, povedlo," řekl šéf české mise.

Doktor a spol. se zaměřili i na to, aby věděli, kde v případě nutnosti dokážou mimo olympijské prostory zajistit potřebné věci. "Měli jsme za úkol zjistit co nejvíce detailů. Například jak to bude s dopravou a jak bude která cesta trvat. Nebo musíme vědět, kam pro co zajet. Třeba do lékárny. Tradičně jsme si fotili například i zásuvky na elektriku," podotkl.

Skokanské můstky nedaleko lyžařského areálu v Pchjongčchangu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Olympijské hry v Pchjongčchangu přitahují pozornost i kvůli bezpečnostní situaci na Korejském poloostrově. "V Koreji to nikdo moc neřeší. Jsou na situaci už dost dlouho zvyklí. Chápu ale, že hrozby vypadají velké, obzvláště teď v novém (politickém) rozpoložení," uvedl Doktor, podle kterého bezpečnostní rizika zatím neřeší ani sportovci. "Nikdo se mě na bezpečnost neptal, možná jeden. Všichni nás ubezpečují, že to bude v pořádku," řekl Doktor.

Olympionici jsou na různé hrozby zvyklí. Například před hrami v Riu se řada sportovců obávala viru zika. "Vždy se najde něco, na co se upozorňuje. Do Brazílie jsme nakoupili speciální repelenty na komáry, ale v tomto případě, když tam posílají rakety, asi nic speciálního nepovezeme. I když přiznávám, že to není úplně příjemné pro nikoho," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články