Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Úspěch ve volbách asi ukončí jeho skokanskou kariéru. Nejde to skloubit, uznal Janda

Ráno zamířil do posilovny a pokračoval v tradičním tréninku. To však u Jakuba Jandy už dlouho pokračovat nebude. Bývalý vítěz Turné čtyř můstků a Světového poháru se dostal do Poslanecké sněmovny za ODS a podle všeho tím jeho kariéra skokana na lyžích končí. Chce totiž dodržet slib, že v případě volebního úspěchu půjde sport stranou. "Pátá olympiáda v mém podání už asi nebude, nešlo by to skloubit," řekl Janda.

Jakub Janda
zdroj: ČTK/PAP/ autor: Andrzej Grygiel

Po dvaceti letech ve Světovém poháru a 361 individuálních startech se Janda s můstky brzy rozloučí. Ve volbách ho vynesly do sněmovny hlasy voličů ze čtvrtého místa na kandidátce v Moravskoslezském kraji.

"Před volbami jsem řekl, že když se stanu poslancem, je to asi konec kariéry. Tyhle dvě věci nejdou skloubit, aby se obě dělaly na sto procent," uvedl Janda. "Ještě musím vyřešit své závazky vůči Dukle (Liberec) a svazu (lyžařů). Uvidí se. Teď je na závěry ještě brzy," dodal devětatřicetiletý skokan. Ve čtvrtek by měl odjet na soustředění do Oberstdorfu.

Dvojnásobný medailista z mistrovství světa právě z Oberstdorfu 2005 se připravoval na boj o své páté olympijské hry, ale do Pchjongčchangu už asi nezamíří. "Člověk jde životem a cíle se vyvíjejí. Teď se z jedné etapy posunuju do druhé a jsem na jiné vlně. Vydávám se jinačím směrem než sportovní kariérou," řekl vítěz šesti závodů Světového poháru.

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: Skokan na lyžích Jakub Janda

O loučení se skoky už v minulosti uvažoval a letošní ročník Světového poháru měl být asi jeho poslední. "Kariéra tak skončí o tři měsíce dřív, tak to je. Na prvním Světovém poháru bych se chtěl rozloučit," řekl s tím, že záleží na tom, jak dopadnou ještě jednání v lyžařském svazu a na Dukle. "Od toho se bude odvíjet další situace, zda to budu ukončovat na prvním poháru, nebo ne," dodal.

I když se ještě teoreticky může na můstku objevit, už může bilancovat a vzpomínat. "Díky skokům jsem toho moc prožil a i když jsem poslancem, tak mě budou zajímat. Pro mě to bude vždycky sport číslo jedna a skokům se budu snažit co nejvíc pomáhat. Můj malý syn skáče a na můstku budu i dál poměrně často," řekl Janda.

Nejlepší sezonu prožil v letech 2005/06, kdy ovládl spolu s Finem Jannem Ahonenem Turné čtyř můstku a získal i velký křišťálový globus pro vítěze Světového poháru. O rok dříve slavil na MS stříbro na středním a bronz na velkém můstku. "Nejsem nostalgický, abych se utápěl ve vzpomínkách. Jsem teď a tady," uvedl.

Doma ani nemá vystavené trofeje. Globus vyndává z krabice na půdě, jen když jede někam na besedu. "To z něj otřu i prach," smál se. "Až trochu zestárnu a budu vzpomínat, tak si třeba udělám místnůstku s poháry."

Zato jeho sedmiletý syn Oliver se pomalu začíná vydáváat v Jandových šlépějích. "Skáče už od tří let, co jsm ho postavil na lyže. Žádný závod ještě nevyhrál. Oliver bojuje s Matesem Maturou, teď se ho povedlo přeskočit, což bylo něco úžasného," řekl Janda.

V politice není nováčkem. V ODS působí skoro deset let, je předsedou ve Frenštátě pod Radhoštěm a členem regionální rady ODS. "Je to asi přirozený vývoj," řekl Janda. Je rád, že z poslaneckého klubu cítí stoprocentní podporu. "Rozkoukávám se, je to pro mě šok, nový svět. Chvíli mi bude trvat, než se aklimatizuju. Poté se uvidí, zda se budu snažit dostat někam dál," uvedl.

Během sportovní kariéry se s nadsázkou řečeno mohl Janda na roli politika připravit. Absolvoval nespočet jednání a dohadování se svazem, Duklou a shánění sponzorů. "Škola to byla. Aspoň umění jednat jsem se naučil. Věřím, že nějaký základ mám, i když všichni říkají, že to je v politice úplně jinak. Myslím, že je v politice dost slušných lidí, že když se něco domluví, tak to platit bude," uvedl Janda.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články