Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Samková bere SP jako přípravu na olympiádu. Podle trenéra má životní formu už teď

V nové sezoně ji čeká obhajoba hned dvou prvenství, ve Světovém poháru a na olympiádě. Snowboardcrossařka Eva Samková však cílí především na nejcennější kov z Her. Letošní závody elitního seriálu tak bere především jako přípravu Pchjongčchang. Podle trenéra Marka Jelínka jezdí už na začátku olympijské sezony nejlíp v životě.

Eva Samková
zdroj: ČTK/DPA/ autor: Patrick Seeger

Světový pohár začal zastávkou v Argentině, kde Samková po pádu v semifinále skončila v prvním závodě sedmá a ve druhém obsadila druhou příčku. Seriál bude pokračovat v prosinci. "Svěťáky budu brát tak jako tréninkově. Když to vyjde, tak třeba vyhraju, když to nevyjde, tak třeba spadnu jako teďka. Jsem třeba i klidnější, když padám a nevyjde to před olympiádou, protože někdy to vyjít musí," řekla Samková.

Po sedmitýdenním soustředění na jižní polokouli se cítí skvěle. Potvrdila to i v obou kvalifikačních jízdách v Argentině, které suverénně vyhrála. "Evka jezdí nejlépe, co kdy jezdila," prohlásil trenér Jelínek.

Pro olympiádu má proto Samková ty nejvyšší cíle. "Díky tomu, že jsem vyhrála před čtyřmi lety, tak člověk nemůže jet s jiným cílem než obhájit nebo jet alespoň do top trojky. Před dvěma lety mi ta trať poměrně vyhovovala," řekla.

Kouč by byl nejradši, kdyby se o olympijské medaile závodilo hned, protože Samková je už nyní připravena lépe než před Soči. "Kdyby se jezdilo jen proti času, tak ta pravděpodobnost výhry je obrovská," hodnotil její šance.

Je nám líto, video expirovalo.
Samková se cítí mnohem více vyježděná a před olympiádou zůstává v klidu

V jízdě ve skupině je větší prostor na chyby. Případná zaváhání v závodech před OH považuje Jelínek za příležitost k posunu vpřed. "Každá chyba v trati před olympiádou je věc, ze které se poučíme. Nejenom Evka, ale i celý realizační tým," doplnil.

Za aktuální výbornou formou Samkové i mladých závodníků Venduly Hopjákové a Jana Kubičíka stojí sedmitýdenní soustředění týmu na Novém Zélandu, v Chile a v Argentině. "Já tahle delší soustředění mám ráda. Bylo to skvělý, že jsme se mohli kontinuálně soustředit na tu přípravu, dávalo to smysl. Člověk má čas na ježdění i na suchý trénink," pochvalovala si Samková pobyt, který si snowboardisté mohli dovolit díky podpoře Českého olympijského výboru, liberecké Dukly a lyžařského svazu.

Díky výsledkům v Argentině se přiblížili účasti na olympiádě také Hopjáková s Kubičíkem. Jedná se o velikosti realizačního týmu, který by čeští snowboardcrossaři měli mít na OH k dispozici. "Vypadá to tak, že bychom mohli mít realizační tým, který potřebujeme," řekl Jelínek. "Nejideálnější by podle mě bylo tři servisáci, samozřejmě fyzioterapeut a dva až tři trenéři. Protože ta trať je dlouhá a není tam moc vidět," doplnila Samková.

Na podzim bude tradičně trávit týden na soustředění a týden v Česku. Uvažuje se ještě o soustředění ve Finsku, které by bylo delší.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články