Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Olympijský sen je na dosah, Hájková s Paulem postoupili do semifinále

Lethbridge - Vynikající výkony Zuzany Hájkové a Tomáše Paula na mistrovství světa smíšených dvojic v curlingu neberou konce. Dvojice, která v základní skupině vyhrála sedm z osmi utkání, se činí i v play-off a po těsné výhře 6:5 nad Finskem je už v semifinále. V něm narazí na Švýcarsko. České duo tak přidalo další body v kvalifikaci o OH 2018 a je jedním ze šesti týmů, které stále tak živí naději na zisk jednoho ze zbývajících čtyř míst na olympiádě.

Čeští curleři Zuzana Hájková a Tomáš Paul
zdroj: worldcurling.org autor: Richard Gray

Hájková s Paulem ve čtvrtfinále dlouho tahali za kratší konec, závěr duelu jim však vyšel na sto procent. V šestém endu se českému duu povedlo smazat tříbodový náskok Finska a v závěrečném endu, do nějž Češi vstupovali s mankem jednoho bodu, zvládli Hájková s Paulem díky zisku dvou bodů utkání definitivně otočit na svou stranu.

"Jak osmifinále, tak čtvrtfinále si byly velmi podobné. V obou zápasech jsme byli nuceni dotahovat a předvést výbornou koncovku. S Finskem jsme do posledního endu šli o jeden bod dole, ale měli jsme k dispozici výhodu posledního kamene. Soupeři nezahráli tak přesně, jak chtěli, a my jsme ani nemuseli házet poslední kámen na výhru," uvedla Hájková na webu curling.cz. 

Dalšími semifinalisty jsou krom Švýcarska, které čeká duel s Českem, ještě Čína a domácí Kanada. Čína, Kanada a Rusko, jež stále bojuje o umístění na 9.–16. místě v play-off skupiny B (tedy týmů poražených v úvodních zápasech vyřazovacích bojů), jsou první týmy, které si zajistily účast na olympijských hrách a připojily se tak k jistému účastníkovi domácí Jižní Koreji.

Česká dvojice zůstává po boku Finska, Norska, Skotska, Švýcarska a USA jedním ze šesti týmů, které stále bojují o zbylá čtyři místa na olympijských hrách. Kvalifikační body si rozdělí 12 nejlepších celků mistrovství světa. Český tým by potřeboval postoupit do finále nebo získat bronz. 

"Zápas proti Švýcarsku vnímáme jako nový začátek turnaje. Jak my, tak oni nutně potřebujeme vyhrát, abychom se dostali na olympijské hry. Bude to tedy souboj hlavně o nervech," poznamenal Paul, který už s Hájkovou vybojoval bronzovou medaili na MS v roce 2013. 

Ve čtvrtfinále si Češi poradili s Maďarskem

Maďarsko opanovalo MS smíšených dvojic v letech 2013 a 2015, ale v Kanadě se muselo sklonit před uměním českého týmu. Ve čtvrtém endu sice úřadoval Zsolt Kiss a zajistil favoritům vedení 4:2, ale Hájková s Paulem zareagovali nejlepším možným způsobem. Před závěrečným endem totiž se soupeřem srovnali krok, konkrétně na 6:6.

Během osmého endu byli poté agresivnější, což přineslo kýžené ovoce v podobě konečného skóre 8:6. "Drobnosti v závěrečném endu rozhodly o našem vítězství. Jsme na sebe pyšní," zářila štěstím po postupu do čtvrtfinále mistrovství světa Zuzana Hájková.

Zdroj
ČT sport, worldcurling.org, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články