Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Kejval po návštěvě Koreje: Kdyby byly Hry zítra, byli by organizátoři téměř připraveni

Praha - Český olympijský dům, ve kterém se budou setkávat fanoušci, sportovci či obchodníci během Her v Pchjongčchangu, by mohl být na dohled z olympijské vesnice. Naznačil to šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval, který absolvoval v minulém týdnu čtyřiadvacetihodinovou návštěvu dějiště blížící se zimní olympiády v Pchjongčchangu. Podle něj mohly Hry začít prakticky hned, ač oheň bude zapálen až za 291 dnů.

Skokanské můstky nedaleko lyžařského areálu v Pchjongčchangu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Jestliže jsme malinko trnuli v případě letní olympiády v Riu, tak teďka jsme naprosto klidní, protože kdyby se to pořádalo zítra, tak jsou organizátoři téměř připraveni," řekl Kejval.

Biatlon na golfu, skokanské můstky na fotbalovém hřišti

Především si přivezl dobrý dojem ze sportovišť. "Takový jsem dlouho neměl," podotkl. Navštívil biatlonový areál i ten pro klasické lyžování. "Díval jsem se na koncept skokanských můstků a je skvělý, místo doskočiště je na léto fotbalové hřiště. Byla to velká škola, jak se dají spojit zimní a letní sportoviště," řekl Kejval.

Je nám líto, video expirovalo.
Kejval: Dlouho jsem tak dobrý dojem jako ze sportovišť v Koreji neměl

Vybíral také místo pro Český olympijský dům. "Pokud to dopadne, tak sportovci by z oken olympijských pokojů viděli olympijský dům. Fungoval by nejen pro fanoušky, ale hlavně pro sportovce. Kdyby jim třeba nechutnalo v olympijské jídelně, aby se mohli přijít najíst a měli pořád dobrou náladu," řekl Kejval.

Napětí na poloostrově bude velkým tématem

V budoucím dějišti Her nepocítil žádné napětí v souvislosti se současnou situací kolem sousední Severní Koreje. Připustil ale, že měl určité obavy před odjezdem, ale Korejci ho uklidnili. "Informovali mě, že v tomto stavu žijí přes padesát let. Tvrdí, že situace už byla v minulosti horší a víc vypjatá. V Koreji to neřeší," zjistil Kejval.

Předsedovi ČOV je ale jasné, že s blížícím se začátkem her bude bezpečnostní situace a situace v regionu velkým tématem. "Co si budeme vyprávět, obavy jsou, de jure jsou oba ty státy ve válečném stavu. Vždycky jsou nějaké problémy ohledně olympijských her, které jsou víc rozviřované, než je nutné, a tohle bude jedna z kontroverzí. A situace se do olympiády nezlepší," konstatoval Kejval.

Hry s lidským měřítkem

Jinak ale věří, že olympiáda v Pchjongčchangu bude pěkná a přiblíží se atmosférou hrám v Londýně. "Nebude to nic nabubřelého. Olympiáda v Londýně dala hrám lidská měřítka a ta korejská bude z tohoto pohledu taky velmi dobrá," řekl.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články