Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Do MS vstoupili nejlépe kanadští curleři

Edmonton – V kanadském Edmontonu začalo o víkendu mistrovství světa curlerů. Není žádným velkým překvapením, že tabulku dvanácti týmů vede prozatím domácí reprezentace, která vyhrála všechny tři zápasy. Podobně jako v případě MS žen v Pekingu zde dvanáctka účastníků bojuje o účast na olympijských hrách v příštím roce. Češi na turnaji chybí.

MS v curlingu
zdroj: Facebook/World Curling Federation autor: Richard Gray

Po stříbru a dvou titulech se loni Švédové na světovém šampionátu ve Švýcarsku vůbec neprobojovali do play-off, a tak v Edmontonu touží po návratu na medailové pozice. Do turnaje vstoupili dvěma výhrami, když si po Číně poradili také s Německem.

Skip Niklas Edin bodoval ve třetím a sedmém endu a jeho tým zvítězil 8:2. Pátý hrací den si ale Švédové připsali porážku 6:8 proti úřadujícím světovým šampiónům z Kanady a s dalšími šesti týmy se dělí o druhé místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Švédští curleři nestačili na favorizované Kanaďany

Systém kvalifikace na OH je u mužů stejný jako u žen. Na posledních dvou světových šampionátech před olympijskými hrami se rozdělují body od prvního po poslední místo takto: 14 – 12 – 10 – 9 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1. V Pchjongčchangu bude startovat deset nejlepších týmů. Korea má jakožto pořadatelská země účast na olympiádě jistou. Dalších sedm států postoupí podle žebříčku a o posledních dvou účastnících rozhodne kvalifikační turnaj, který se uskuteční na konci letošního roku v Plzni. Na něm čeští curleři chybět nebudou.

Poprvé se body udělovaly na minulém MS, nejvíce jich mají tedy logicky obhájci titulu z Kanady. Druzí jsou Dánové, pak Američané a Japonci. Dánští curleři na letošním šampionátu nejsou, pokud je v pořadí přeskáčou další týmy, je možné, že budou loňští vicemistři jedním ze soupeřů české reprezentace na turnaji v Plzni.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články