Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Hala v Helsinkách viděla fantazii na ledě. Medvěděvová obhájila titul

Helsinky ‒ Jevgenija Medvěděvová je znovu mistryní světa. Na ledové ploše ve finských Helsinkách zajela ruská krasobruslařka volnou jízdu velmi jistě a s přehledem získala zlato. Její celkový zisk 233,41 bodů je nejvyšším dosaženým výsledkem v historii. Na pódium ji doprovodily Kanaďanky Kaetryn Osmondová a Gabrielle Dalemanová. Naopak zklamala po krátkém programu čtvrtá Anna Pogorilá, která svou jízdu nezvládla a po trojici pádů spadla až na třináctou příčku.

Jevgenija Medvěděvová
zdroj: Reuters

Medvěděvová nepřipustila žádné pochybnosti o tom, kdo neotřesitelně vládne současnému ženskému krasobruslení. Za volnou jízdu získala 154,40 bodu, což bylo ještě o 3,61 bodu více než při triumfu na lednovém ME v Ostravě. Jako první krasobruslařka v historii se v celkovém součtu dostala přes 230 bodů.

Očekávaný souboj zbytku startovního pole o stříbro a bronz překvapivě ovládly Kanaďanky. Obě absolvovaly životní závod. Jednadvacetiletá Osmondová při předchozích startech na MS v letech 2013 a 2014 obsadila osmou a jedenáctou příčku. Její o dva roky mladší reprezentační kolegyně Dalemanová byla na MS nejlépe devátá v loňském roce.

Obě Kanaďanky, které byly na medailových pozicích už po krátkém programu, se ve volných jízdách dopustily minima chyb a skočily i lutz a flip, což jsou pro krasobruslařky nejnáročnější skoky. Osmondová si vylepšila osobní rekord ve volné jízdě o více než pět bodů, Dalemanová dokonce téměř o 13 bodů. Na čtvrtou Američanku Karen Chenovou měla Dalemanová více než čtrnáctibodový náskok.

Z boje o medaile se vytratila obhájkyně bronzu Anna Pogorilá, která byla po krátkém programu čtvrtá. Ruská krasobruslařka o šanci na cenný kov prakticky přišla už po necelé minutě jízdy, kdy místo trojitého skočila jen jednoduchý lutz a vzápětí upadla při trojitém flipu. Další pád přišel po kombinaci a potřetí skončila nedobrovolně na ledě po trojitém rittbergeru. Zlomek sekundy seděla na ledě a vypadalo to, že snad nechce ani pokračovat. Když volnou jízdu dokončila, propukla hned na ledě v usedavý pláč. 

Volná jízda se naopak vydařila vítězce mistrovství čtyř kontinentů Mai Miharaové z Japonska, která se díky ní posunula z 15. místa po krátkém programu na pátou příčku. Ve volných jízdách už chyběla česká reprezentantka Michaela Lucie Hanzlíková, která byla v krátkém programu poslední.

Mistrovství světa v krasobruslení v Helsinkách:

Ženy - konečné pořadí: 1. Medvědědová (Rus.) 233,41 - světový rekord, 2. Osmondová 218,13, 3. Dalemanová (obě Kan.) 213,52, 4. Chenová (USA) 199,29, 5. Miharaová (Jap.) 197,88, 6. Kostnerová (It.) 196,83, ...37. Hanzlíková (ČR) - nepostoupila do volných jízd.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články