Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Curlerky se do play-off na MS nepodívají. O olympiádu musejí bojovat v kvalifikaci

Peking - České curlerky se do semifinále mistrovství světa neprobojovaly. Po vítězství nad Němkami 5:3 si udržovaly naději, jenže ta pominula po nervy drásající koncovce závěrečného zápasu. V něm Skotky slavily vítězství 7:6. Pro tým Anny Kubeškové tak definitivně padla také možnost přímého postupu na olympijské hry, poslední šanci budou mít v prosincové kvalifikaci, která se odehraje v Plzni. Přesto si z Pekingu Češky odvážejí historicky nejlepší umístění na světovém šampionátu.

Česká curlerka Alžběta Baudyšová
zdroj: Facebook/World Curling Federation

"Nebyli jsme daleko od možnosti bojovat přímo o olympiádu, což by bylo určitě nad objektivní očekávání, ale když už se to tam objevilo, tak samozřejmě trochu hlodá pocit zklamání. Ale je třeba říct, že se potvrdily předběžné výpočty a museli bychom skončit druzí, abychom postoupili přímo, a to je v současnosti nad naše síly. Proto určitě převáží spokojenost s předvedeným výkonem i s umístěním," uvedl trenér Karel Kubeška na svém blogu

České reprezentantky už dopředu věděly, že pokud se chtějí vměstnat mezi nejlepší čtyři týmy světa, musí být v poslední hrací den základní skupiny stoprocentní. První krok se jim vydařil. V úvodním vyrovnaném duelu si dokázaly poradit s Němkami.

Klíčový byl pro vývoj skóre a zápasu sedmý end. V jeho závěru zahrála skipka Anna Kubešková své kameny opravdu mistrně. Nejprve dostala obtížným vyražením německého kamene na střed cílových kruhů dva vlastní a po chybě Daniely Jentschové ke středu poslala i třetí český kámen. Češky si tak díky své kapitánce zapsaly tři body a odskočily do vedení 5:1. S tím už německý tým v závěru neotřásl.

Hop, nebo trop. Také v posledním zápase musely Češky zvítězit. Duel byl reprízou souboje o bronz z posledního mistrovství Evropy, ve kterém byly šťastnější Skotky. Tentokráte to byla vyrovnanější partie.

Na dvojku týmu kolem zkušené skipky Eve Muirheadové Češky odpověděly v pátém endu stejným způsobem. Po zisku dalších dvou bodů šly do koncovky s náskokem. V devátém endu musela Anna hodit famózní draw, abychom zabránili dvojce Skotek. Spolu s koučem Skotek Glenem Howardem jsme se po sobě podívali a uznale pokývli hlavou. 'To bych si netroufl,' řekl jsem, Glen odvětil: 'Já taky ne,'" glosoval Kubeška.

V závěrečném endu za stavu 6:5 z českého pohledu měly výhodu posledního kamene skotské hráčky. Muirheadové se podařilo dostat vlastní kámen za guard a Kubešková byla pod tlakem. Pokusila se ho vyrazit, jenže o pár centimetrů překážku před kruhy neobjela a Skotky jednoduše dohrály dvojku. Bylo po nadějích.

"Byl to dobrý zápas, Kubešková zahrála několik parádních draw, která je držela ve hře. Byly jsme trpělivé, což bylo klíčem k úspěchu. Led byl ošidný, asi vůbec nejošidnější za celou dobu, ale rychle jsme si na něj zvykly," popsala utkání skotská skipka.

V play-off se utká s českými přemožitelkami Švédky, Kanaďanky se střetnou s Ruskem. Češky skončily nakonec sedmé, zisk šesti bodů do žebříčku na přímý postup na olympijské hry nestačil. Ještě o příčku hůře na tom byly vítězky tří předchozích šampionátů Švýcarky.

Výsledky MS v curlingu žen

ČR - Německo 5:3, Skotsko - ČR 7:6, Kanada - Dánsko 8:4, USA - Korea 5:4, Rusko - Švédsko 7:3, USA - Švýcarsko 8:5, Skotsko - Německo 7:2, Švédsko - Čína 10:4, Kanada - Itálie 8:5, Dánsko - Itálie 8:7, Korea - Švýcarsko 9:8, Rusko - Čína 6:4.

Konečné pořadí po základní části - po 11 zápasech: 1. Kanada 11 výher, 2. Rusko 8, 3. Švédsko 8, 4. Skotsko 7, 5. USA 6, 6. Korea 5, 7. ČR 5, 8. Švýcarsko 5, 9. Německo 5, 10. Itálie 3, 11. Čína 2, 12. Dánsko 1.

Zdroj
ČT sport, worldcurling.org

Hlavní zprávy

Nejčtenější články