Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pád i špatná střelba. Čechům se ve štafetě nedařilo, zvítězili Francouzi

Pchjongčchang – Štafetu biatlonistů na 4x7,5 km v posledním závodu Světového poháru v jihokorejském Pchjongčchangu ovládli Francouzi s vítězem letošního seriálu Martinem Fourcadem. Druhé místo obsadilo Rakousko. Dařilo se i Norům, kteří díky skvělému výkonu Oleho Einara Björndalena doběhli třetí. Češi skončili osmí vinou pádu Michala Šlesingra i dvou trestných kol Tomáše Krupčíka a Michala Krčmáře, oproti očekávání se vůbec nevedlo šestému Německu.

Finišman francouzské štafety Martin Fourcade
zdroj: ČTK/AP

Trenéři do štafety nepočítali s Adamem Václavíkem, kterému se sprint ani stíhačka vůbec nepovedly. Na třetím úseku dostal přednost Jaroslav Soukup, jehož výkon byl dnes téměř bezchybný. Ondřej Moravec upřednostnil účast v IBU Cupu, kde zvítězil ve vytrvalostním závodu a ve stíhačce přidal stříbro. "Někteří kluci už mají dost závodů za sebou," upozorňoval trenér Michael Málek před štafetou na to, že únava je zkrátka poměrně velká.

Česká štafeta se naposledy ve štafetě představila na únorovém mistrovství světa v Hochfilzenu, kde obsadila desáté místo. V Pchjongčchangu si o dvě místa polepšila, ale moc slavný závod to nebyl. "Můžeme to označit za přijatelné. V tom postavení, jak si kluci vedou v sezoně, je to pro nás povinnost. Je to biatlon, každý den není posvícení, ale vůbec se nám to dnes nepovedlo," uvedl Málek.

Přitom Šlesingr vyjížděl se sedmičkou a první položku zvládl s jednou opravou. Závod hned po ležce prakticky skončil pro italskou reprezentaci, Hofer odjížděl na trať se ztrátou 1:45. Nelichotivě na tom byli i nakonec čtvrtí mistři světa Rusové, Cvetkovův projev byl velmi utrápený, manko měl téměř minutu.

Druhá zastávka na střelnici navíc byla pro 24. muže ze sobotní stíhačky čistá, Šlesingr běžel dobře a držel kontakt s první pěticí. Ovšem jen do doby, než v prudkém sjezdu smolně upadl po chytnutí další stopy, a k tomu zlomil obě hůlky. Na trati to rázem znamenalo nepříjemný půlminutový návdavek.

Krupčíkovi, kterému se povedl páteční sprint, v němž obsadil 19. příčku, tak předával z desátého místa s navýšenou čtyřsekundovou ztrátou. A odstup mezi Krupčíkem a prvním Björndalenem se před třetí střelbou dál zvětšoval. I s dvěma dobíjeními se neúnavná biatlonová legenda dál držela na čele, opravovat musel i Krupčík.

Tomáš Krupčík
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Klid na střelnici při stojce Björndalen pohodlně zužitkoval, jenže Simon Fourcade předvedl parádní položku a dotáhl na pouhých osm vteřin. Zlom pro českou štafetu však přišel v podobě trestného kola. Krupčík zopakoval stejnou chybu jako v Hochfilzenu, kde jel podle svých slov přes své možnosti. Tady naopak střílel až moc rychle.

Starší z bratrů Fourcadových mezitím dokonale stáhl Björndalena, kdy předávali prakticky stejně, solidně jel i Ukrajinec Semenov a Rakušan Eder, oba se ztrátou dvacet, resp. třicet vteřin. Soukup po nich začínal s nelichotivým počinkem 1:50.

Závodník, který se nevešel do letošní nominace mistrovství světa, běžel stabilně a nepřišly ani střelecké problémy. Naopak – Soukup zastřílel čistě a ze všech nejrychleji, za 25 sekund. Ve čtvrté položce vyhořel Gjermundshaug a Desthieux se milerád chopil hozené rukavice. A Soukup s jednou opravou pokračoval ve velmi sympatickém výkonu, následně předával z osmého místa.

Tak také Krčmář přijel na střelnici, ale špatná střelba ho poslala na trestné kolo a česká reprezentace se propadla. Krčmář ale zabral a poslední položku zvládl velmi rychle a čistě, takže nakonec vydoloval osmé místo. "Jako pěkný a povedený závod to hodnotit určitě nebudeme," uvedl kouč Málek. Spokojení nebudou ani Němci, jejich šesté místo je jasně nejhorší výsledek v sezoně. Závod zaslouženě ovládli Francouzi.

SP v biatlonu v Pchjongčchangu (Korea) - štafety:

Muži - 4x7,5 km: 1. Francie (Beatrix, S. Fourcade, Desthieux, M. Fourcade) 1:12:09,5 (0 trest. okruhů + 10 dobíjení), 2. Rakousko (Wäger, Eder, Eberhard, Landertinger) -33,8 (0+9), 3. Norsko (Christiansen, Björndalen, Gjermundshaug, L'Abee-Lund) -45,4 (1+8), 4. Rusko -1:11,1 (0+9), 5. Ukrajina -1:28,0 (0+7), 6. Německo -1:39,3 (1+14), ...8. ČR (Šlesingr, Krupčík, Soukup, Krčmář) -3:11,8 (2+9).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články