Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Erbanové naskočil po závodě smutek i radost. Teď už jsem ale velmi spokojená, řekla

Kangnung (Korea) – Stačilo 23 setin a Karolína Erbanové se mohla pyšnit bronzovou medailí z mistrovství světa ze závodu na 500 metrů. Česká reprezentantka ale na cenný kov nakonec nestačila a i přes nejlepší osobní výkon sezony skončila těsně čtvrtá. Po propadu na "bramboru" přiznala, že se v ní mísil pocit štěstí i smutku, ale nyní už je s výsledkem velmi spokojená.

Karolína Erbanová
zdroj: ČTK/AP/ autor: Michael Sohn

"Ještě nikdy jsem se neradovala za čtvrté místo jako teď. Mám z něj opravdu velkou radost. Hned po závodě jsme byla šťastná a smutná zároveň, což jsem si nebyla jistá, že vůbec jde," řekla Erbanová, úřadující evropská šampionka.

Ze třetího místa ji odsunula až v poslední rozjížďce Číňanka Jü Ťing, dvojnásobná mistryně světa ve sprintu. "Když jsem ji viděla vyjíždět z poslední zatáčky, tak jsem ještě doufala, že by to tam mohlo spadnout, ale je z toho čtvrté místo, což je na mistrovství světa krásné. I z toho pohledu, jak se mi vyvíjela sezona," uvedla Erbanová, která ze zdravotních důvodů vynechala začátek Světového poháru.

Rodačka z Vrchlabí zajela v Kangnungu čas 37,80, kterým jen o třináct setin zaostala za osobním rekordem. V aktuální sezoně rychleji ještě nejela. "Kolo bylo výborné, první stovka ale mohla být rychlejší. Ulila jsem první start, a to většinou trochu závodníka rozhodí. Nechala jsem tam desetinku. Myslím, že za 10,4 jsem mohla stovku mít, to ale ke sprintu patří," poukázala Erbanová na chybu na startu.

Je nám líto, video expirovalo.
Erbanová skončila těsně pod stupni vítězů, z Evropanek byla nejrychlejší

Diskvalifikace při opakovaném startu se ale nebála. "Věděla jsem, že podruhé chybu neudělám. Dávala jsem si velký pozor, ale napětí stoupá a osobně to podruhé cítím. Nesnažím se padnout do výstřelu, ale při prvním startu jsem se pohnula," přiznala.

Erbanová v Koreji potvrdila, že je momentálně nejrychlejší evropskou sprinterkou, což ji potěšilo. Stejně jako fakt, že získala skalp Američanek a Kanaďanek. "Je ale pravda, že Asiatky nám teď trochu vládnou. Na druhou stranu v chlapech nebyl na stupních ani jeden, těm vládnou Evropané. Nevím, čím to je. My to máme teď takhle," řekla Erbanová.

Olympijská hala v Kanglungu patří oficiálně mezi nízko položené dráhy, rychlobruslaři však na ní zatím zajíždějí výborné časy. Například vítězná Nao Kodairaová z Japonska si vytvořila i osobní rekord, jela tak rychleji než ve vysokohorském prostředí.

"Měla by to být pomalejší dráha, ale osobně si myslím, že by se to říkat nemělo. Jsou tady ledaři z Calgary, kteří dělají nejlepší led na světě, a led je hodně rychlý. Už při tréninku jsme věděli, že to bude lítat. S evropskými ledy se to nedá srovnávat," podotkla Erbanová. "Uvidíme, jak to bude za rok při olympiádě. Teď jsou ale všichni spokojení," dodala.

Druhý start na MS Erbanovou čeká v sobotu, kdy se představí na kilometrové trati. "Od mistrovství Evropy jdu nahoru, věřím si více a více, což je pro mě důležité. V klidu se vyspím a půjdu na start jako dnes, nedávám si do hlavy ale nějaká čísla," řekla Erbanová.

Medailové ambice ale mít bude. "Když jsem byla na pětistovce čtvrtá, tak šance je. Můžu ale teď vyjmenovat osm holek, které mohou medaili získat. Je to zajímavé a o to víc mě to baví. Mění se to a velkou roli hrají i malé detaily," dodala Erbanová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články