Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Asi tam bude řeč peněz a diplomacie, řekl o odkládání trestu pro ruský biatlon Chlumský

Praha – Michal Šlesingr, Francouz Martin Fourcade i další vrcholní biatlonisté se v posledních týdnech pustili do tvrdého boje proti zakázaným látkám a kritiky ruského biatlonu, který je zapleten v systematickém dopingu. Jejich snahu podpořil i Český antidopingový výbor. Podle Jana Chlumského by měli být všichni hříšníci včetně federací tvrdě potrestáni. Na IBU je ale patrné, že se jim do toho příliš nechce.

Šlesingr s Fourcadem sepsali kvůli ruskému dopingu i pravidla, jak by se hříšníci měli trestat, a po jejich tlaku IBU svolala na příští středu mimořádný kongres, kde se bude celá kauza probírat.

"Jejich akci vítám trochu rezervovaně, protože sportovci by měli hlavně sportovat a nemyslet na tohle, zvlášť když jejich sport je tak psychicky náročný," řekl Jan Chlumský z úseku dopingových kontrol Českého antidopingového výboru. "Ale je potřeba, aby zazněl hlas sportovců," doplnil Chlumský.

Biatlonisté žádají tvrdé tresty pro podvádějící sportovce a jejich federace. "Jinak to nejde," uznal český lékař. Výzva elitních závodníků ke zpřísnění trestů byla reakcí na druhou zprávu Světové antidopingové agentury, podle níž se organizovaný doping v Rusku týkal i 31 biatlonistů.

Je nám líto, video expirovalo.
Chlumský: Největší dopingoví hříšníci v Česku? Kulturisté

Na aktivitu závodníků by měli nyní podle Chlumského navázat funkcionáři, oč se snaží předseda Českého biatlonového svazu Jiří Hamza. "Předseda biatlonové unie (Anders Besseberg) moc důsledný asi nebude, asi tam bude nějaká řeč peněz a diplomacie, ale jsem zastánce tvrdých trestů. Měli by se odříznout všichni ruští sportovci, nejen třeba atletika," připomněl Chlumský loňský příklad OH v Riu. "Co jiného by je mělo donutit," tvrdil komisař.

Chlumskému chybí hlavně reflexe ruských sportovců i funkcionářů. "Všechny orgány musejí férově přiznat, že se to stalo, odsoudit to. Vymést všechny lidi ze systému a nahradit je novými lidmi, což asi nebude snadné. Trochu hlásám idealistickou vizi, ale jinak to nepůjde. Dokud to nepřiznají, bude se tam skrytě dopovat dál," poznamenal. "Ale věřím, že zrovna IBU všechny hříšníky potrestá, i když právníci budou mít žně a budou kolem toho tahanice," řekl.

"Přejeme jim, aby ve spolupráci s Mezinárodní biatlonovou unií našli cestu, jež podpoří zdravé sportovní prostředí a zároveň ochrání všechny sportovce, kteří vyznávají hodnoty fair play," píše se v prohlášení ČOV.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články