Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

IBU bude na zasedání v Anterselvě řešit ruský doping i Hamzův dopis

Praha - Ruskou dopingovou kauzu a také otevřený dopis předsedy českého svazu Jiřího Hamzy bude řešit sobotní mimořádné zasedání výkonného výboru Mezinárodní biatlonové unie (IBU) v italské Anterselvě. Hamza v dopise, který před týdnem vedení IBU odeslal, požaduje zejména razantní zpřísnění trestů pro dopující závodníky.

Jiří Hamza
zdroj: ČT4

Hamza žádá mimo jiné vyšší pokuty, až milion eur (27 milionů korun) pro federace za každého sportovce, který bude usvědčen z dopingu. Chce, aby v případě pozitivního nálezu byly na dva roky sníženy národní kvóty v závodech, aby IBU snížila finanční podporu federacím, aby sportovci s dopingovou minulostí nemohli na olympijské hry a mistrovství světa a žádá finanční kompenzace pro sportovce, které dopující soupeř připravil o medaili na ZOH nebo MS.

Hamza v dopise žádá také o vysvětlení, proč IBU nerespektovala doporučení Mezinárodního olympijského výboru, aby do Ruska nebyly přidělovány žádné vrcholné akce. Biatlonová unie přiřkla Ťumeni mistrovství světa v roce 2021, na které pod vedením Hamzy kandidovalo také Nové Město na Moravě.

Boje proti organizovanému dopingu v Rusku se aktivně účastní i samotní biatlonisté, kteří rovněž vyzvali IBU k ráznému řešení. Výzvu Michala Šlesingra a Martina Fourcada podepsalo více než 150 závodníků.

Podle zprávy Světové antidopingové agentury WADA se organizovaný doping v Rusku týká i 31 biatlonistů včetně Olgy Viluchinové a Jany Romanovové, které už ale ukončily kariéru. Pokud jim bude doping prokázán, dodatečně by se posunuly na pódium v závodu štafet na OH v Soči původně čtvrté Češky.

Vedení IBU v minulých dnech uvedlo, že pokud se podezření z rozsáhlého dopingu mezi ruskými biatlonisty potvrdí, zváží vyloučení celé reprezentace ze Světového poháru.

Zdroj
ČTK, MfD

Hlavní zprávy

Nejčtenější články