Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

I druhá štafeta sezony přinesla Čechům páté místo, po ataku v závěru slaví Norové

Ruhpolding – Do závodu vyrazila s číslem pět a na stejném místě dorazila také do cíle. Česká biatlonová štafeta ve složení Ondřej Moravec, Jaroslav Soukup, Michal Šlesingr a Michal Krčmář navázala na výkon z Pokljuky a i v německém Ruhpoldingu dorazila na páté pozici. Z vítězství se radovali Norové, kteří v závěru využili vytuhnutí Rusa Antona Babikova.

Před závodem v Ruhpoldingu trenér Michael Málek rozhodl o dvou důležitých věcech. Ta první byla, že po téměř 10 letech nasadil na úvodní úsek Ondřeje Moravce. Druhou zase, že do štafety nasadí Jaroslava Soukupa na úkor mladého Adama Václavíka. A zatímco první volba se ukázala jako správná, o druhé se to říct nedalo.

Moravec totiž rozjel českou štafetu velice dobře a předával jako druhý. "Po tolika letech na prvním úseku, takže jsem trochu strach měl. Navíc hned první ránu jsem dal vedle. Celou položku jsem si neskutečně dlouho hlídal, šel jsem na totální jistotu. Takže spokojený s tím rozhodně nejsem. Vím, že to tam nasypat umím. Tlak a zodpovědnost nepokazit to i ostatním prostě byl," hodnotil Moravec. "Proto jsem rád, že stoják už jsem dokázal normálně nasmažit," dodal.

Jeho následovníkovi Soukupovi se však nedařilo. Na ležce několikrát chyboval, musel dokonce na trestné kolo a Češi se propadli až do poloviny druhé desítky.

"Jsme spokojení, ale je tam jedno ale. Je pro nás trochu zklamání Jardovo trestné kolo. Do štafety jsme nedávali Adama Václavíka, protože má stále výkyvy ve střelbě. Ale bohužel, Jarda nepředvedl dobrý výkon," zhodnotil pro Českou televizi Málek.

Situaci ale nakonec dokázali napravit Michalové Šlesingr a Krčmář. Dobrým běžeckým i střeleckým výkonem štafetu posouvali vzhůru a do cíle dorazili jako pátí s ani ne desetisekundovou ztrátou na třetí Němce.

"Závod jsme ještě docela slušně zachránili. Hrálo nám i do karet, že nechyboval jen Jarda, ale také soupeři. Na druhou stranu o to více je škoda Jardova zaváhání," litoval Šlesingr. "Víme, že když se nám všem sejde dobrá forma a budeme mít štěstí, je v našich silách skončit hodně vysoko," doplnil.

"Jsem hodně naštvaný na sebe. Špatně jsem dovřel závěr a musel jsem vyhodit náboj. To znamenalo dobíjení navíc a ztrátu minimálně osmi vteřin. Tím jsme přišli o čtvrté místo," kritizoval se Krčmář. "Náš tým je silný, když jsme s trestným kolem a vlastně deseti dobíjeními byli pátí. Je proto dvakrát škoda, že jsme nevyužili zaváhání soupeřů," mrzelo ho.

V boji o vítězství to dlouho vypadalo na triumf Rusů, kteří po celý závod výborně stříleli. Od poslední střelecké položky však finišmen Babikov začal tuhnout a na závěrečných desítkách metrech ho předjel Emil Hegle Svendsen a vybojoval pro Nory triumf.

Vítězům z Pokljuky Francouzům štafeta vůbec nevyšla a Martin Fourcade ji stihl vytáhnout už jen na devátou příčku.

Jak štafeta probíhala?

Začátek závodu v Ruhpoldingu, kde vládlo ideální biatlonové počasí a kolem trati se tísnily davy fanoušků, ale vynesl do čela úplně někoho jiného. Úvodní úsek nejlépe zvládli Italové. Lukas Hofer předváděl výborný výkon jak na trati, tak i na střelnici.

Díky dvěma nulám se posunul do čela a skvělým finišem předal jako první s pětivteřinovým náskokem na druhé Čechy. Za ty jel tentokrát první Moravec, který nahradil Šlesingra, jemuž se úvodní část v Pokljuce nepovedla. A nového postu se chopil solidně. Na první ležce sice pomalou střelbou ztratil, ale v dalším pokračování úseku už předváděl výborný výkon.

"Ondra střílel hodně rozvážně, navíc musel dobíjet. Zdálo se nám to až moc na jistotu. Jasně, kluci chtějí být přesní, ale tohle nebylo to, co jsme si představovali," komentoval kriticky úvodní položku Málek.

První část závodu nevyšla Němcům. Erik Lesser na stojce zastřílel bídně a musel vyrazit na trestné kolo. Ještě hůře si vedli Francouzi, když Simon Fourcade pěti minelami v souboji s terči a špatným během hned ze startu rozhodl o osudu vedoucího týmu sériálu.

Český boj o stupně vítězů ale trval pouze do třetí střelecké položky. Tou se totiž Soukup protrápil. Dvě rány vedle nedokázal napravit ani při následném dobíjení a podobně jako Lesser vyrazil sbírat metry navíc. Propadl se tak na patnáctou pozici a do předávky Šlesingrovi se dokázal zvednout jen o jedno místo.

Po druhém úseku se díky Šipulinovi posunuli do čela Rusové a to zejména díky stojce, kde chybovala celá řada favoritů. Naopak Němci se pomalu začali zvedat pořadím a předávali jako šestí.

Šlesingr převzal štafetu se ztrátou 1:11 minuty a vydal se do stíhací jízdy. Už na prvním mezičase dokázal na vedoucího Jelisejeva srazit patnáct sekund. Ležecká položka ho pak sice zpomalila, ale čistá stojka české barvy vystřelila vzhůru a Krčmář do závěrečných kilometrů vyrážel jako sedmý s dvacetisekundovým mankem na druhé Nory a třetí Němce a necelou minutou na Rusko. "Stojka od Michala Šlesingra pak byla parádní, tu vystřihl tak, jak to má ve štafetách být," uznal Málek.

Český finišman na svého kolegu dokázal navázat. Společně s Rakouskem, Švédskem a Ukrajinou byl ve skupině, která si to rozdávala o čtvrtou pozici. Čtveřice mohla pomýšlet i výše, jenže tři nejlepší štafety už zásadní chybu neudělaly.

O pozici Čechů rozhodla poslední stojka, kde Krčmář sice setřásl Rakušana Dominika Landertingera, ovšem kvůli jednomu dobíjení mu ujel Ukrajinec Vitalij Kilčickij a do cíle tak dorazil jako pátý.

Závěrečná střelba pomohla rozklíčovat i medailové pozice. Z boje o vítězství odpadl Němec Simon Schempp. Naopak Nor Emil Hegle Svendsen se přiblížil Antonu Babikovovi na necelých 15 sekund a oční kontakt dokázal využít. Rus s cílem na dohled vytuhl a norský závodník díky výbornému finiši slavil vítězství.

SP v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo):

Muži - štafeta 4 x 7,5 km: 1. Norsko (Björndalen, Christiansen, L'Abee-Lund, Svendsen) 1:13:40,7 (0 trest. okruhů + 5 dobíjení), 2. Rusko (Volkov, Šipulin, Jelisejev, Babikov) -5,1 (0+2), 3. Německo (Lesser, Doll, Peiffer, Schempp) -23,5 (1+9), 4. Ukrajina -28,0 (0+6), 5. ČR (Moravec, Soukup, Šlesingr, Krčmář) -32,6 (1+9), 6. Švédsko -1:09,9 (0+8).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články