Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Z neoblíbeného snovým. Závody jako v Oberhofu český biatlon ještě v SP nezažil

Jak na Nový rok, tak po celý rok, říká se. A jestli se toho bude český biatlon držet, následující měsíce budou velice úspěšné. První podnik v roce 2017 v Oberhofu se totiž stal z českého pohledu vůbec nejlepším v historii Světového poháru. Přitom právě německé středisko mezi oblíbené závody pro sestavu kolem Gabriely Koukalové, Michala Šlesingra a spol. nepatřilo.

Gabriela Koukalová a Eva Puskarčíková slaví s týmem zlato a bronz
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Když se na programu Světového poháru objeví kolonka Oberhof, není příliš mnoho biatlonistů, kteří by radostí skákali do stropu. Důvodem této skepse bývá jak často nevyzpytatelné počasí, tak i náročnost tratí. Po závodech 2017 však čeští biatlonisté tento názor s největší pravděpodobností přehodnotí.

"Beru ho na milost," řekla s úsměvem v rozhovoru pro Radiožurnál například Gabriela Koukalová.

A podobný názor nebude jen u ní. V Oberhofu se totiž uskutečnily závody, které českým barvám přinesly nejvíce umístění na stupních vítězů v historii. Až doposud se o tento titul dělily Chanty Mansijsk, Pokljuka a Ruhpolding, kde Češi slavili hned čtyři cenné kovy. Ve spojitosti s Oberhofem ale svítí velká pětka.

One woman show Koukalové a dvojnásobná česká radost

Největší podíl na těchto medailových hodech měly ženy, tedy zejména jedna z nich. Gabriela Koukalová v Německu rozjela takovou jízdu, že Oberhof lze bez ostychu označit jako její one woman show. Odjíždí z něj totiž s fantastickou bilancí: tři závody, dvě zlata, jedno stříbro. Lepší zažila už jen v ruském Chanty-Mansijsku, kde v roce 2013 získala hned tři zlata.

Že půjde o skvělý podnik, naznačil už sprint. Obhájkyně celkového triumfu v seriálu na trať vyrazila jako první a díky skvělému běhu i bezchybné střelbě na pozici s číslem jedna zůstala i v cíli. Nejbližší pronásledovatelku Kaisu Mäkäräinenovou porazila o více než 20 sekund a navázala tak na triumf z Nového Města.

Dobrý výkon předvedla česká hvězda i v následné stíhačce, kde však neudržela dobrý náskok a nevyšly jí ideálně stojky. V cíli ovšem mohla slavit druhé místo a zisk žlutého dresu, jelikož se posunula do čela Světového poháru.

Podobně jako v Novém Městě, i v Oberhofu to nejlepší ale přišlo nakonec. V závodě s hromadným startem totiž české barvy byly na pódiu hned v dvojnásobném zastoupení. Ke Koukalové, která slavila další vítězství, se připojila i Eva Puskarčíková, jež doběhla třetí. "Máme z toho obrovskou radost, nedá se to ani popsat. Obrovská euforie," uvedl bezprostředně po závodě spokojený trenér Zdeněk Vítek.

I Koukalová jenom zářila. Nerozhodilo ji ani to, že ji hlasatel označil po triumfu jako Soukalovou, a znovu potvrdila, že Oberhof asi mezi neoblíbené už řadit ani nemůže. "Úžasný víkend, jeden z nejlepších v mém životě," prohlásila.

Stříbrný Šlesingr a životní Václavík

Na veleúspěšném podniku měli podíl ale také muži, kteří díky Michalu Šlesingrovi vybojovali první umístění na stupních vítězů v sezoně. Třiatřicetiletému závodníkovi se zadařilo ve sprintu, v němž vybojoval stříbro a jen 10 sekund ho dělilo od zlata. 

"Je to pro mě víc než skvělé. Dlouho jsem nebyl na bedně, jsem rád, že se mi podařilo se tam dostat. Mohla by přijít taková ta větší pohoda a mohlo by to být o poznání lepší než před Vánoci," liboval si Šlesingr.

Úvodní mužský závod v Oberhofu přinesl ohromnou radost také Adamu Václavíkovi, který doběhl sedmnáctý a slavil nejlepší výsledek v kariéře. "Ještě mi to asi stále nedochází. Základem výsledku byla bezchybná ležka. Mrzí mě poslední rána, odložil jsem ji a přesto těsně minul. Těžkých pak bylo i posledních 800 metrů, po trati jsem sotva lezl," hodnotil Václavík.

V dalších závodech už muži další cenný kov sice nepřidali, ale špatné výkony nepodávali. Ve stíhačce Šlesingr skončil sedmý a v masáku si zase pro devátou pozici dojel Michal Krčmář.

Sečteno podrženo, české barvy v Oberhofu za sebou nechaly pořádně tučnou stopu. Možná ale už za pár dní bude historie přepsána znovu. Na program totiž přijde další německá štace a tentokrát to bude oblíbený Ruhpolding.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články