Na biatlon do Nového Města míří davy fanoušků. S auty parkují na zamrzlých polích

Až do neděle se ve Vysočina Areně v Novém Městě na Moravě budou konat závody Světového poháru v biatlonu. Největší sportovní událost svého druhu v Česku sleduje na tribunách a podél trati denně třicet tisíc fanoušků. Lístky na závod už jsou vyprodané. Dopravu organizuje stovka policistů.

Přijet s dostatečným předstihem. Tak zní základní rada, kterou organizátoři opakují i několikrát denně. „Aréna se otevírá vždycky čtyři hodiny před závodem. Je opravdu třeba přijet včas, aby se diváci nedostali do kolon,“ říká předseda organizačního výboru závodu Jiří Hamza.

Dopravu organizuje stovka policistů. První dva dny Světového poháru nezaznamenali žádný problém kromě popojíždějících kolon. S organizací dopravy pomáhají také informační tabule podél všech příjezdových silnic do Nového Města.

Mrzne, auta mohou parkovat i na polích

Jako odstavné plochy pro auta slouží pole a louky kolem města. Velkou výhodou je, že mrzne, auta se tak na provizorních parkovištích na poli neboří do bláta. Parkování je zdarma. Kvůli urychlení příjezdu je ale potřeba přesně dodržovat pokyny dopravních pořadatelů. Plán areálu i s příjezdovými cestami a parkovišti je na webových stránkách Vysočina Areny.

Vstupenky už jsou vyprodané. Dva týdny před závodem zbývalo už jen pár stovek lístků na všední dny. Před závodem je největší zájem o vyhřívaný stan s občerstvením a o stánek se suvenýry. Nejvíc se prodávají vlajky a čepice, bez rozdílu barvy a velikosti jsou za jednotnou cenu 400 korun nebo 16 eur. Prodávají se i nápoje pro zahřátí. Stánků s občerstvením je dost, ve velkých stanech se i topí.

U vstupů do areálu musejí návštěvníci počítat s důkladnými prohlídkami. Tribuny jsou pouze na stání a jenom na stadionu se na ně vměstná přes dvacet tisíc lidí. Pro dalších deset tisíc jsou místa podél trati.

Biatlon je pro místní podnikatele důležitý zdroj příjmů

Pro Nové Město na Moravě je biatlon nejdůležitější událostí roku a pro místní podnikatele důležitý zdroj příjmů. Hotely, které před třemi roky byly na pokraji krachu, dnes prosperují. Například hotel Artis už je měsíce dopředu beznadějně zaplněný. Hosté tady za jednu noc zaplatili od 40 do 65 eur. Víc než dvojnásobek oproti zbytku roku. „Máme tu i další závody, ale tyhle jsou největší. Vždycky máme plný hotel a pomůže nám to na celou sezonu,“ říká majitel hotelu Josef Klimeš. Prosperují i hotely v širokém okolí. Samotné Nové Město by všem hostům nestačilo.

Radnice do areálu investuje ročně milion korun. Prý se jí to vyplatí. „Nedá se to dopočítat na nějakých daňových příjmech nebo poplatcích, ale je to oživení podnikání, turistického ruchu,“ říká starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda (ČSSD).

Na biatlonu vydělávají také například pivovary a prodejci lahůdek. Klobása stojí 70 korun a pivo 35. V areálu samotném ceny ještě rostou. Nadšení fanoušci si však rádi připlatí, biatlon je pro Vysočinu sportovní událost číslo jedna.

Informace pro návštěvníky v Událostech v regionech (zdroj: ČT24)