Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jedna desetina přinesla životní úspěch. Puskarčíková byla ve stíhačce třetí

Pokljuka – I druhý stíhací závod letošní sezony přinesl českým barvám obrovskou radost. Nedařilo se sice Gabriele Koukalové, ale skvěle jí zastoupila Eva Puskarčíková. Ta rozdílem jedné desetiny ve finiši porazila Marii Dorinovou Habertovou a připsala si životní úspěch v podobě třetího místa. Na triumf ze sprintu navázala Laura Dahlmeierová z Německa.

Eva Puskarčíková s bronzem (vpravo) vedle vítězné Laury Dahlmeireové a Kaisy Mäkäräinenové
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Třináct set metrů před cílem měla náskok více než čtyř vteřin. Šest set metrů před cílem to už byly jen dvě a v cíli pouhopouhá jedna desetina. Eva Puskarčíková v závěru stíhacího závodu prožila skutečně horké chvilky, které z ní vymáčkly maximum. Česká reprezentantka však dramatický závěr, v němž proti Marii Dorinové Habertové do posledních okamžiků bojovala o životní úspěch, zvládla.

Elitní a zkušenější Francouzku v cílové rovince držela všemi silami za zády a po dojezdu mohla pětadvacetiletá česká reprezentantka začít skákat radostí. Na tabuli se totiž rozsvítilo, že je senzačně třetí.

"Vůbec tomu nevěřím. Jsem úplně dojatá a sotva mluvím. Moc toho po mně nechtějte," řekla Puskarčíková. "Poslední kolo bylo na krev. Bála jsem se, aby mě ta čtvrtá ještě nedojela. Naštěstí to vyšlo. Ještě že cíl nebyl o pár desítek metrů posunutý, protože nevím, jestli bych to ještě udolala," uvedla.

O pořádný kus si tak vylepšila osobní maximum, kterým bylo doposud osmé místo, z něhož po sprintu do stíhačky vyrážela. Bronz ji zároveň posunul pořadím Světového poháru, kde už poskočila na sedmou pozici. "Přijde mi, že v posledních čtrnácti dnech mám úplnou psychickou pohodu a docela si i věřím. Oproti tomu, jak to vypadalo ze začátku v Östersundu. Jsem ráda, že se to změnilo," doplnila.

"Po té první jedničce bych to vůbec nečekal. Povzbuzovali jsme Evu v závěru ze střelnice, co nejvíce to šlo. Ještě to také rozdýcháváme. Musím ji pochválit a pogratulovat," řekl hned po závodě trenér Zdeněk Vítek.

Výborný výkon podala i Veronika Vítková. Ta na 10kilometrovou trať vyrážela až jako třicátá, ovšem zvládla pro sebe zatím kritické ležky a i přes dvě trestná kola na závěrečné stojce si nakonec dojela pro patnácté místo.

Nedařilo se naopak Gabriele Koukalové, vítězce prvního závodu disciplíny. Po výborném startu jí to od druhé střelecké položky přestalo pálit a předvedla pět minel. V cíli navíc před sebe pustila Miriam Gössnerovou a skončila šestadvacátá. "V posledním kopci jsem se s Miri zamotala a přišlápla jí lyži. Spadla kvůli mně, takže mi přišlo fér na ni počkat před cílovou čárou a omluvit se jí tím gestem," prozradila Koukalová, která si v seriálu kvůli tomu pohoršila z druhého na páté místo.

Třetí triumf v sezoně s předstihem mohla slavit Němka Laura Dahlmeierová. I ona se chvíli propadla pořadím, jenže předvedla fantastickou druhou polovinu, která ji katapultovala znovu do čela, a navázala tak na páteční radost ze sprintu. Zároveň si pojistila vedení v čele seriálu, kde má náskok 69 bodů před ve stíhačce druhou Finkou Kaisou Mäkäräinenovou.

Střelba míchala a míchala, až vykouzlila vítěznou Němku a radost Puskarčíkové

Startovaly hned těsně za sebou a před vyražením do stopy si pro štěstí bouchly pěstí. Osudy Gabriely Koukalové a Evy Puskarčíkové, které obě měly na začátku stíhačky výbornou pozici pro útok na přední příčky, se ale nakonec rozdělily.

Úvodní stovky metrů spíše značily, že za dalším úspěchem míří obhájkyně velkého křišťálového glóbu. Koukalová na trať vyrazila jako sedmá a na vedoucí Dahlemeirovou brzy stáhla z 39sekundového manka hned deset sekund. To Puskarčíková v běhu lehce ztrácela a situaci nevylepšila ani první střelba, po níž musela oproti většině favoritek na trestné kolo. "Možná ze mě spadl tlak, než kdybych pořád nulovala. Už jsem měla pocit, že je závod napůl zkažený, tak jsem jela s čistší hlavou," objasnila.

Na dostřel se jí dostala i Vítková, která v leže zastřílela skvěle a posunula se z třicáté pozice na šestnáctou.

Za Dahlmeierovou se po první ležce vytvořila silná skupina, v níž se sešly Koukalová, Mäkäräinenová, Olsbuová a Hildebrantová, které začaly z náskoku Němky ukrajovat. Druhá střelecká položka ale zamíchala s nastolenými pořádky.

Vedoucí Dahlmeierová musela na dvě trestná kola, Koukalová dokonce na tři a v čele zůstala jen trojice závodnic, které pálily přesně. S nulou ze střelnice odjely také Puskarčíková a Vítková. 

Další velké posuny přišly na střelbě číslo tři. Ve stoje zaznamenalo jeden minutý terč celé vedoucí trio, ke němuž se dotáhly Dunkleeová, Hauserová a Dahlmeierová. Na dohled už byla i osmá Puskarčíková a příliš neztrácela aní Vítková. To Koukalová znovu musela na tresté kolo a naděje na nějaký posun pro ni skončila.

Už tak dramatický závod vyvrcholil v závěru. Boj o první místo na střelnici pro sebe rozhodla Dahlmeierová, která odstřílela čistě a už si v poklidu dojela pro vítězství. Za ní to ale vřelo.

Do boje o bronz se totiž v ten moment dostala Puskarčíková, která oproti ostatním zastřílela čistě a po pár stovkách metrů se společně s Mäkäräinenovou od zbytku oddělila. Finka následně ukázala své běžecké schopnosti a dojela si pohodlně pro stříbro. Česká reprezentantka začala na zádech cítit Dorinovou Habertovou, ale i ona svůj post nakonec slavně uhájila.

Do první desítky ji mohla následovat i Vítková, jenže při poslední položce si neudržela stoprocentní bilanci. Po dvou chybách si musela přidat 300 metrů, ale patnáctá pozice pro ni i tak byla velkým skokem. Koukalové ani závěrečná stojka nevyšla ideálně. Jednou chybovala a nakonec byla šestadvacátá.

SP v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko):

Ženy - stíhací závod (10 km): 1. Dahlmeierová (Něm.) 30:43,1 (2), 2. Mäkäräinenová (Fin.) -16,8 (2), 3. Puskarčíková (ČR) -18,7 (1), 4. Dorinová Habertová (Fr.) -18,8 (1), 5. Dunkleeová (USA) -24,1 (1), 6. Hauserová (Rak.) -26,4 (1), 7. Braisazová (Fr.) -27,2 (3), 8. Hildebrandová (Něm.) -33,1 (2), 9. Olsbuová (Nor.) -46,5 (2), 10. Gasparinová (Švýc.) -55,6, ...15. Vítková -1:15,3 (2), 26. Koukalová (obě ČR) -1:45,9 (5).

Průběžné pořadí (po 5 z 26 závodů): 1. Dahlmeierová 277, 2. Mäkäräinenová 208, 3. Braisazová 189, 4. Dorinová Habertová 185, 5. Koukalová 183, 6. Hauserová 181, 7. Puskarčíková 168, ...18. Vítková 98, 30. Charvátová (ČR) 52.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články