Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Krčmář znovu pálil skvěle a ve sprintu byl devátý. Fourcade po odmlce opět kraloval

Pokljuka (Slovinsko) – V biatlonovém Světovém poháru se vše vrátilo do starých kolejí. Francouz Martin Fourcade se po jednozávodové odmlce opět postavil na nejvyšší stupínek a skvělým výkonem ovládl sprint ve slovinské Pokljuce. Ve Slovinsku triumfoval vůbec poprvé. Výborné představení ukázal podruhé v řadě Michal Krčmář a obsadil devátou pozici. Michal Šlesingr byl patnáctý. 

Michal Krčmář ve slovinské Pokljuce
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

V posledním závodě v Östersundu se mu nezadařilo na závěrečné střelbě, ztratil velký náskok a dojel až třetí. Přišel tak o stoprocentní bilanci v letošní sezoně. Hned při prvním vystoupení v Pokljuce se však Martin Fourcade znovu vrátil na vítěznou vlnu a ukázal, že v boji o velký křišťálový glóbus bude jen těžko hledat konkurenta.

Francouzský fenomén sice do závodu ve Slovinsku, kde doposud byl nejlépe druhý, vstoupil rozvážněji. V jeho průběhu si ale držel čistou střelbu a v závěrečném kole všechny soupeře zničil. Podruhé v ročníku tak na stříbrnou pozici odsunul Johannese Böeho, který za svým rivalem zaostal o třináct sekund. Třetí dojel Rus Anton Šipulin.

Čistou práci v souboji s terči předvedl i Michal Krčmář, jenž potvrdil výkonost ze stíhacího závodu ze Švédska, kde dojel sedmý. Výborná střelba a dobrý běh ho i tentokrát vynesly do první desítky, když dojel devátý se ztrátou 36,1 sekund.

"Perfektní výkon na střelnici i běžecky. Je vidět, že si ve střelbě věří, zkouší i rychlejší položky a v závodech se to promítá," řekl v telefonickém rozhovoru trenér Michal Málek.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih: Fourcade ovládl sprint, Krčmář po skvělém výkonu skončil devátý

Na podobnou pozici útočil i Michal Šlesingr, jenže v poslední střele minul, musel na trestné kolo a nakonec cílovou linii proťal v patnáctém čase se ztrátou na Fourcada 1:10 minuty.

Oba si díky výsledku vyjeli skvělou pozici do stíhacího závodu. Do něho zasáhne všech pět Čechů, jelikož všichni se vešli do nejlepší šedesátky. Ondřej Moravec dojel se ztrátou 1,30 minuty jednatřicátý, Adam Václavík padesátý (+1:52,3 minuty) a Tomáš Krupčík jednapadesátý (+1:52,4 minuty).

Klid, klid a potom Fourcade všechny zničil

Výhry do své sbírky zatím přidává jako na běžícím pásu. Začal ve Švédsku smíšenou štafetou, poté vytrvalostním závodem, sprintem a nyní Martin Fourcade v prvním závodě slovinského podniku ovládl další sprint.

Na prosluněném závodišti začal osmadvacetiletý závodník přitom rozvážněji. Na prvních úsecích i střelbě dominoval jeho konkurent Bö, na něhož si držel Fourcade přibližně sedmisekundovou ztrátu.

Obhájce celkového triumfu však měl očividně od prvopočátku vše skvěle promyšlené. Podobně jako jeho největší konkurent Bö si držel bezchybnou střelbu, což se díky klidnému větru povedlo i celé řadě dalších favoritů, a když ze stojky do závěrečného kola odjížděl se ztrátou půl sekundy, naplno všem ukázal, jakou sílu v sobě má.

Zatímco Nor začal zpomalovat, Fourcade drtivě zvyšoval svůj náskok a v cíli mohl s předstihem slavit 50. výhru v seriálu. Před ním už je v historické tabulce s 94 triumfy pouze nedostižný Nor Ole Einar Björndalen, který skončil sedmý.

Nulovou střelbu si dlouho drželi i nejlepší Češi. Krčmář a Šlesingr se na mezičasech stále drželi mezi nejlepšími deseti, ovšem stojka jejich osud rozdělila. První z nich si totiž čisté konto udržel, už pošesté v řadě, a podruhé za sebou se ve Světovém poháru zařadil mezi nejlepších deset. Zkušenějšímu Šlesingrovi naopak závěrečný pokus ulétl, ale i tak mohl být s výsledkem spokojen.

Jednu minelu předvedl na střelnici i Moravec, který chyboval vleže. Opět ale potvrdil, že to zatím z jeho strany v běžecké části není ono, což ve výsledku znamenalo umístění až ve čtvrté desítce pořadí.

Se střelbou mohl být spokojen i Krupčík, který ani jednou neminul. Ovšem běžecky to bohužell nebylo ono a v cíli ho tak přeskočil o místo i Václavík, který na střelnici zamířil dvakrát mimo černý terč.

Závody SP v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko):

Muži - sprint 10 km: 1. M. Fourcade (Fr.) 23:11,7 (0 trest. okruhů), 2. J.T. Bö (Nor.) -13,7 (0), 3. Šipulin (Rus.) -15,1 (0), 4. Svendsen (Nor.) -20,9 (0), 5. Fillon Maillet (Fr.) -27,0 (0), 6. Schempp (Něm.) -29,5 (0), 7. Björndalen (Nor.) -31,4 (0), 8. Lesser (Něm.) -32,6 (0), 9. Krčmář (ČR) -36,1 (0), 10. Jelisejev (Rus.) -38,4 (1), ...15. Šlesingr -1:10,0 (1), 31. Moravec -1:30,4 (1), 50. Václavík -1:52,3 (2), 51. Krupčík (všichni ČR) 1:52,4 (0).

Průběžné pořadí (po 4 z 26 závodů): 1. M. Fourcade 228, 2. Bö 150, 3. Björndalen 134, 4. Cvetkov (Rus.) 132, 5. Šipulin 125, 6. Peiffer (Něm.) 122, ...15. Šlesingr 85, 22. Krčmář 71, 25. Moravec 63.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články