Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

České curlerky: Proč patříme do elitní evropské čtyřky? Už neděláme chyby

Praha - Ve skotském Glasgow o víkendu vybojovaly historicky největší úspěch ženského curlingu. České reprezentantky na mistrovství Evropy skončily na čtvrtém místě a už vyhlížejí další úspěchy - mají v plánu probojovat se na olympijské hry do Pchjongčchangu. České curlerky byly hosty Facebook live na stránce ČT sport.

Curlerky Anna Kubešková a Klára Svatoňová
zdroj: ČT sport autor: Vojtěch Rejl

Jedno se českým curlerkám upřít nedá - skvěle se učí z chyb. Právě ty je v minulosti podle jejich slov srážely, na letošním mistrovství Evropy je ale dostaly na minimum. Paradoxně ale o konci české pouti do finále rozhodla netypická minela skipky Anny Kubeškové v semifinále proti Švédsku.

I podle Kláry Svatoňové jsou takové chvíle hlavní dělící čarou mezi úspěchem a neúspěchem a elitou a zbytkem. "Tým nesmí udělat žádnou chybu. Jakmile udělá jedinou chybu, což se nám stalo i v zápase se Švédkami, kdy jsme dostaly čtyřku, lepší týmy se toho chytnou a využijí toho," soudí česká reprezentantka.

Právě vymýcení přešlapů stojí za bramborovým úspěchem české curlingové reprezentace. "Je určitě znát, že se lepšíme - i s vyrovnanými týmy dokážeme udržet zápasy a vyhrávat. K tomu jsme se konečně postupem času dopracovaly a zvládáme i ty koncovky," vysvětluje Svatoňová.

Přesně to Češky dokázaly i na evropském šampionátu. "My jsme právě mívaly pomalejší starty do zápasů, ale dařilo se nám do nich vrátit, protože jsme udržely nějaký herní standard," popisuje Kubešková. "Hlavní cíl byl udržet se v A skupině, což jsme po třech odehraných zápasech měly prakticky jisté. Pak už jsme začaly doufat, že se tam někde urodí šance na semifinále, což se nakonec potvrdilo proti Švýcarsku, které jsme porazily nejtěsnějším možným rozdílem."

Čtvrté místo berou Češky jako zcela adekvátní svým výkonům. "I statistiky to ukazují, v procentových výsledcích jsme taky skončily na čtvrtém místě, takže tam asi skutečně patříme," usmívá se Kubešková.

Český tým tak nyní má jisté místo na neúprosném kvalifikačním turnaji na olympijské hry v Pchjongčchangu. "Je tam kolem osmi týmů. Naposledy jsme nebyly tak silné, byly tam mnohem lepší týmy než my. Teď už se do špičky přibližujeme, takže to bude vlastně i o to náročnější. Jde tam o všechno," líčí Svatoňová.

Aby se vyrovnaly těm nejlepším, musejí české reprezentantky vylepšit hodovou úspěšnost. "Z pohledu procent jsme se během mistrovství Evropy pohybovaly zhruba na 79 % úspěšnosti," říká Kubešková. "Abychom mohly dosahovat na semifinálové zápasy a dostat se co nejvýš, potřebujeme se zlepšit ještě o pět procent, takže to teď bude náš cíl. Když toho dosáhneme, tak se to asi dá zvládnout. Určitě to bude strašně náročné, ale my tomu věříme."

Pro curlerky je přitom příprava o to těžší, že sport provozují při práci a nemohou se mu věnovat naplno. "Část z nás ještě studuje, takže tam je potřeba spojit práci, školu i curling. A pro nás ostatní je potřeba domluvit se se zaměstnavatelem, aby nám vyšel vstříc, protože jsme hodně často pryč. Dovolená na to už zdaleka nestačí, takže to je zdaleka největší problém. Zároveň tři, čtyři tréninky týdně, po práci, před prací, což už takový problém dát dohromady není," popisuje Kubešková.

Dcera někdejšího šéfa českého curlingu a letitého komentátorského experta ČT Karla Kubešky svým sportem žije odmala a postupně se vypilovala až do pozice kapitánky reprezentace. "Přijde mi na něm zajímavá kombinace strategie, uvažování a silové části, bez které by to tolik sport nebyl," popisuje Kubešková, proč ji curling uhranul, a v tom jí do řeči skočí Svatoňová. "Anička sice té silové části moc nemá, ale já to mám podobně," usmívá se a utahuje si ze své parťačky česká reprezentantka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články