Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Chyby na střelnici odfoukly naději. Smíšená štafeta začala SP sedmým místem

Östersund (Švédsko) – V předchozích dvou sezonách přinesl první závod Světového poháru české smíšené štafetě medailovou radost, tentokrát ale kvarteto Veronika Vítková, Gabriela Koukalová, Michal Šlesingr a Ondřej Moravec na stupně vítězů nedosáhlo. Po chybách na střelnici v ženské části skončili ve švédském Östersundu na sedmé pozici se ztrátou 1:20 minuty. Z vítězství se radovala čtveřice Norska.

Gabriela Koukalová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Byla to střelba, která se stala hlavním tématem české přípravy a na níž se výběr pod vedením šéftrenéra Ondřeje Rybáře v trénincích zaměřoval nejvíce. Výkon ženské části smíšené štafety na úvod Světového poháru ale naznačil, že si změny teprve budou muset sednout.

Po výhře před dvěma lety a třetím místě z minulé sezony tentokrát česká čtveřice vyšla, co se cenných kovů týče, na prázdno, o čemž rozhodl především střelecký výkon na úvodních dvou úsecích. Jako první v souboji s černými terči selhala Veronika Vítková, která při první ležce musela dokonce na trestné kolo, nabrala hned na start ztrátu 50 sekund a odjížděla až jako předposlední.

Střelba nevyšla ani Gabriele Koukalové. Obhájkyně velkého křišťálového glóbu sice běžecky stahovala, ale na ležce se trápila i ona. Michalu Šlesingrovi a Ondřeji Moravcovi se následně dařilo terče srážet lépe, což ale nakonec stačilo jen na sedmou pozici s mankem 1 minuty a 20,9 sekund.

"Začátek závodu pro nás nebyl úplně nejlepším vykročením do sezony," připomněl šéftrenér Ondřej Rybář trestné kolo Vítkové hned na prvním úseku. "Ale všichni ukázali vůli, morálku a bojovnost, toho si hodně cením. Výsledkem bylo, že jsme se vrátili do popředí závodu. Tahle štafeta stále patří hodně vysoko."

O vítězi závodu ve švédském Östersundu rozhodla šestá střelba, při níž se do trháku dostali Norové díky Ole Einaru Björndalenovi a Johannes Bö v závěrečné pasáži suverénním výkonem vedení pohlídal. Pro stříbro si dojeli Němci a třetí místo vybojovala Itálie po dramatickém souboji ve finiši před Ruskem.

Vše odstartovala první ležka, stíhací jízda nestačila

"Ať už nastoupí kdokoliv, závod musí vyjít všem, nejenom dvěma nebo třem lidem," prohlašoval Moravec. To ještě nevěděl, o jak prorocká slova po úvodním závodě ve Švédsku nakonec půjde.

Český tým na závodu nastoupil se čtyřkou na dresu a startérka Vítková byla hned od úvodu vidět hodně v popředí. Její prvotní elán ale rozmetala již první střelecká položka. Sedmadvacetiletá závodnice sice před sezonou prohlásila, že hodně pracovala právě na střelbě a psychice, na úvodní ležku z Östersundu ovšem bude chtít hodně rychle zapomenout.

Během prvních pěti ran udělala hned dvě chyby. Tu první ještě dokázala napravit, jenže ani jeden z dalších náhradních nábojů už černý cíl nenašel, což znamenalo jediné: trestné kolo a až předposlední místo se ztrátou 52 sekund. Za českým týmem v tu dobu byla jen Jižní Korea.

Michal Šlesingr
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Vítková se následně pustila do stíhací jízdy. Položku vestoje už zvládla jen s jednou minelou, kterou rychle napravila, a Koukalové předala na třinácté pozici se ztrátou 47,2 sekundy.

"Nová sezona nezačala hned v první položce optimisticky. Verča vytáhla rány nahoru. Trestné kolo nás stálo umístění možná i na bedně," řekl trenér žen Zdeněk Vítek v České televizi. "Verča pak po první položce odjela už slušný závod, Gábina na ni navázala a kluci odvedli perfektní závod na střelnici," dodal Vítek.

Koukalová se do svého úseku pustila s vervou a na měřených úsecích stahovala sekundu za sekundou. Jenže problémem podobně jako u Vítkové se stala střelba. Vleže udělala jen jednu chybu, ovšem následně jí nešel do komory vložit náboj a ztráta okamžitě naskočila na minutu.

Na stojce česká hvězda minula hned třikrát, ale kritickou situaci dokázala zvládnout. Naštěstí pro ni se ale kvůli větru trápily i další týmy. "Chtěla ty rány zrychlovat, proto chybovala," vysvětloval Vítek. "To, že dokázala dobít tři na tři, vnímám jako důležitý moment," řekl Rybář.

Šlesingr tak do svého úseku vystartoval už jako sedmý a oproti svým kolegyním mu souboj s terči vycházel. Na ležecké položce i na té vestoje byl stoprocentní a chvíli se dokonce vyšvihl na pátou pozici, při čemž na medaili mu v tu dobu scházela jen čtvrtminuta.

Právě šestá střelecká položka rozhodla o vítězi. Trestné kolo na ní chytla Itálie, Francie i Švédsko. Naopak skvělý výkon podal legendární Björndalen, který získal na své soupeře více než dvacetisekundový náskok.

Do závěrečné části vyrazil Moravec jako šestý a na střelnici si i on vedl suverénně. Naneštěstí pro něj se ale dařilo i soupeřům a český finišman nakonec v cílové rovince bojoval o konečnou šestou pozici. Souboj se Švédem Fredrikem Lindströmem ale těsně prohrál. "Kluci za daných podmínek udělali maximum. Stříleli rychle a přesně, tedy tak, jak jsme to dělali i v přípravě," pochválil je trenér mužů Michael Málek.

V té době už v cíli slavili Norové. Johannes Bö jel závěrečných 7,5 kilometru výborně. Na druhého Benedikta Dolla z Německa neustále nabíral náskok a v cíli mohl předčasně slavit. O třetí místo ještě svedli souboj Italové a Rusové a lépe ze souboje vyšel Dominik Windisch.

SP v biatlonu v Östersundu (Švédsko):

Smíšená štafeta (2 x 6 km + 2 x 7,5 km): 1. Norsko (Olsbuová, Birkelandová, Björndalen, J. Bö) 1:10:57,1 (0 tr. okruhů + 6 dobíjení), 2. Německo (Hildebrandová, Dahlmeierová, Doll, Peiffer) -33,7 (0+6), 3. Itálie (Vittozziová, Wiererová, Hofer, Windisch) -44,2 (1+12), 4. Rusko -44,5 (0+5), 5. Francie -1:13,3 (1+10), 6. Švédsko -1:20,9 (1+10), 7. ČR (Vítková, Koukalová, Šlesingr, Moravec) -1:20,9 (1+8).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články