Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

České curlerky si zahrají na ME o medaile

Glasgow – České curlerky slaví na mistrovství Evropy postup do play-off. V závěrečném utkání základní skupiny porazily Norky 8:3 a v pátek od 14:55 svedou se Švédkami boj o finále. Přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Radost českých curlerek
zdroj: WCF autor: Richard Gray

"Je to pro nás úžasný historický úspěch, ale chtěly bychom pokračovat dál, takže se budeme snažit i v dalších zápasech, abychom se dostaly co nejdál," prohlásila Kubešková.

Tým vedený Annou Kubeškovou vyhrál středeční důležité utkání se Švýcarkami až v extra endu. Jistotu postupu mezi nejlepší čtveřici šampionátu jim přinesly až výsledky dnešních ranních duelů.

Češky vstupovaly do zápasu jako favoritky, Norky měly na svém kontě jediné vítězství. První polovině vládla opatrnost, žádný z týmů nezískal v žádném z endů více než jeden bod. Vše se rozhodlo v sedmé části. Norky měly výhodu posledního kamene, Češky hrály přesně, naplnily kruhy vlastními kameny a zároveň se jim dařily take-outy.

Skipka Kristin Skaslienová odhazovala v závěru proti české čtyřce, situaci nezvládla a kámen prohodila kruhy. Když pak Češky vybojovaly další bod, pokračovat bylo zbytečné.

Český tým účastí v semifinále splnil první cíl, kterým bylo umístění do sedmého místa a tím pádem postup na mistrovství světa, kde se bude bojovat o body do kvalifikace o olympijské hry 2018 v Pchjongčchangu. "Primární cíl jsme si splnily, ale teď se posouvá dál a rády bychom získaly nějakou medaili," řekla Kubešková.

Je nám líto, video expirovalo.
Fragmenty ze zápasu Česko - Norsko s vítězným ohlasem Kubeškové

Základní skupinu Češky zakončily s bilancí šesti výher a tří porážek. "Snažily jsme se uhrát každý kámen, soustředit se na každý end, na každý zápas, nehledět na soupeře a doufáme, že se nám bude dařit i dál," uvedla Kubešková.

Kubešková: Zdobí nás, že se nevzdáváme

Český tým ve složení Kubešková, Alžběta Baudyšová, Tereza Plíšková, Klára Svatoňová
a Ežen Kolčevská vyhrál t
řikrát jen o bod. "Zdobí nás, že se nevzdáváme, a i když jsme prohrávaly, tak se nám podařilo vrátit do hry a druhou polovinu zahrát lépe než soupeřky," řekla Kubešková. "Máme za sebou nespočet turnajů na vysoké úrovni a díky tomu mentální sílu a zkušenosti," dodala Kubešková.

O semifinálových soupeřkách se rozhodlo na dalších drahách. Skotky potvrdily dominanci, porazily Rusky 8:4 a i nadále zůstávají neporažené. Oba týmy si zopakují střetnutí, ale tentokráte v pátečním play-off. Švédky zdolaly Dánky 6:3 a pojistily si druhou pozici. S elitní divizí se loučí Norky a Finky.

Mezi elitu mají nakročeno také čeští muži

Blízko splnění svého cíle jsou také čeští muži, které vede otec Anny Kubeškové Karel Kubeška. V nižší divizi B vyhráli základní skupinu A a postoupili přímo do semifinále. Pokud duel se zatím neurčeným soupeřem vyhrají, zajistí si návrat mezi evropskou elitu.

Zatím jedinou českou medaili na ME vybojovali muži, kteří v roce 2012 získali bronz pod vedením skipa Jiřího Snítila.

Výsledky mistrovství Evropy v curlingu

Ženy (divize A):

ČR - Norsko 8:3, Švýcarsko - Německo 7:4, Skotsko - Rusko 8:4, Itálie - Finsko 10:3, Švédsko - Dánsko 6:3.

Konečné pořadí po 9. kole: 1. Skotsko 9 výher, 2. Švédsko 8, 3. ČR 6, 4. Rusko 6, 5. Dánsko 4, 6. Švýcarsko 4, 7. Německo 4, 8. Itálie 2, 9. Norsko 1, 10. Finsko 1.

Pátek 25. listopadu: 15:00 semifinále ČR - Švédsko, Skotsko - Rusko.

Muži (divize A):

21:00 semifinále: Švédsko - Norsko, Rusko - Švýcarsko.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články