Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Harrachovský "mamut" chátrá, nutná je rekonstrukce i rozšíření areálu

Harrachov - Výstavba mamutího můstku v Harrachově začala v roce 1978. Na severočeském "mamutu" v průběhu let čeští skokané na lyžích, včetně Romana Koudelky, dobyli řadu úspěchů. V poslední době ale rychle chátrá. Pokud bude Harrachov usilovat o mistrovství světa v roce 2022 nebo 2024, musí areál projít proměnou. 

Mamutí můstek v Harrachově
zdroj: ČTK autor: Břetislav Fiala

V roce 1983 severočeský areál poprvé hostil mistrovství světa v letech na lyžích, během kterého harrachovský rodák Pavel Ploc letem dlouhým 181 metrů vytvořil tehdejší světový rekord. "Bylo tam 50 tisíc lidí a já jsem se jim za to odvděčil tím světovým rekordem," zavzpomínal dvojnásobný olympijský medailista. 

Ploc je už deset let poslancem ve sněmovně. I přes jeho vliv se ale prostředky na opravu "mamuta" zatím nenašly. "Všichni zaspali. Zaspal lyžařský svaz, bývalé ČSTV a zaspal stát. Je nutné do budoucna s tím něco udělat. Já věřím, že tomu také můžu pomoci," řekl Ploc. 

Je nám líto, video expirovalo.
Mamutí můstek v Harrachově volá po rekonstrukci

Mamutí můstky mají velikost minimálně 185 metrů. Ten harrachovský výškový požadavek splňuje, ale z pěti areálů na světě je tím nejmenším, takže ho není potřeba jen rekonstruovat, ale také zároveň výrazně zvětšit.

"Jinde musí kopat hluboko do země, ale v Harrachově, kde je dlouhý odrazový stůl, bychom mohli prodloužit buben a tím pádem tyto metry navíc získat nahoře," řekl Stanislav Slavík, technický delegát a rozhodčí FIS.

Záchranou pro mamutí můstek by mohlo být národní olympijské centrum, které by v Harrachově mohlo vzniknout. "Český olympijský výbor už minimálně dva roky velmi intenzivně pracuje na tom, aby v Harrachově vzniklo národní sportovní centrum. Pevně věřím, že se v následujících letech dostaneme ke zdárnému konci," řekl Petr Graclík, generální sekretář ČOV.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články