Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Češky vstoupily do ME v curlingu vítězstvím nad Němkami, muži porazili Litvu

Braehead (Skotsko) - Výborný vstup do mistrovství Evropy v curlingu za sebou mají české reprezentantky, které v elitní skupině A zvládly úvodní zápas proti Němkám. Celý zápas se držely ve vedení a utkání rozhodly jednoznačným výsledkem 8:2. Díky skóre průběžně celou skupinu vedou. V divizi B se dařilo i českým mužům, kteří na úvod zdolali Litevce 7:5.

Je nám líto, video expirovalo.
Češky na úvod evropského šampionátu porazily Němky

České reprezentantky by na evropském šampionátu rády vybojovaly postup na světový šampionát. K tomu se potřebují umístit mezi sedmi nejlepšími týmy Evropy, navíc by se v případě úspěchu mohly kvalifikovat i přímo na olympiádu. K tomu by bylo pravděpodobně zapotřebí umístění do třetího či čtvrtého místa.

Tým vedený Annou Kubeškovou na skipu za svým cílem vyrazil úspěšně. Spolu s Alžbětou Baudyšovou, Terezou Plíškovou a Klárou Svatoňovou v prvním zápase jednoznačně zdolal Němky. Češkám se vydařil hned první end, ve které po chybě soupeřek získaly dva body. Následující čtyři endy probíhaly střídavě po bodu, zápas rozhodly šestý a sedmý end, ve kterých Češky dokázaly opět bodovat po dvou bodech.

Šestý end české reprezentantky otevřely guardem, kterému se Němky musely celou hru vyhýbat. To se jim sice podařilo, ale Baudyšová jejich kamenu využila ve svůj prospěch a přidala druhý bod. Soupeřky už z těžké pozice nedokázaly vyklouznout a Češky se přiblížily vítězství.

V posledním endu ležely před posledním německým pokusem Češkám na ledě dokonce tři body, Jentschová ale dokázala jeden z českých kamenů odstranit. Její kámen však v cílových kruzích nezůstal, a tak Češky získaly další dva body a s nimi celkové vítězství.

Muži nakročili zpátky mezi elitu

Český národní tým mužů skončil na loňském evropském šampionátu devátý a tým okolo Davida Šika sestoupil do divize B. Letošní výběr, který vede ostřílený skip Karel Kubeška, lační po návratu mezi elitu. 

Úvodní zápas proti Litevcům se jim vydařil. Hned v prvním endu se jim podařilo získat tři body a nakonec si dokráčeli pro vítězství 7:5.

Muži v neděli změří síly s Velšany, Češky čekají Finky. Ženy mají na programu celkem devět kol, přičemž do bojů o medaile zasáhnou jen čtyři nejlepší týmy z celkových desíti.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články