Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Krátký program žen vyhrála Goldová, Březinová nepostoupila

Boston - Česká krasobruslařka Eliška Březinová na mistrovství světa v Bostonu nepostoupila do volných jízd. V krátkém programu obsadila 29. příčku a od finálové čtyřiadvacítky ji dělily více než dva body. Překvapivě vede Američanka Gracie Goldová, která má náskok 2,45 bodu před Annou Pogorilou z Ruska. Od 1:30 sledujte přímý přenos volných tanců.

Dvacetiletá Březinová sice na rozdíl od bratra Michala v krátkém programu nespadla, ale nevydařil se jí výjezd z dvojitého axela a zaváhala také v zakloněné piruetě. Ziskem 47,75 bodu zaostala o přibližně čtyři body za osobním rekordem. Na postup potřebovala v konkurenci 38 závodnic atakovat padesátibodovou hranici. Poslední kvalifikovaná Niki Woriesová z Nizozemska získala 49,86 bodu.

Česká šampionka na mistrovství světa podobně jako loni, kdy rovněž nepostoupila z krátkého programu, nenaváže na 18. místo z roku 2014. Volné jízdy v Bostonu se tak budou z českých reprezentantů týkat jen Michala Březiny, který je po krátkém programu jedenáctý.

Goldová zatím nikdy nezískala na velké mezinárodní akci medaili. Na olympijských hrách v Soči i na loňském světovém šampionátu skončila čtvrtá. V krátkém programu ale zaskočila všechny favoritky. Získala nejvíce bodů v obou sadách známek, vylepšila si o více než tři body osobní rekord a před volnou jízdou si vytvořila drobný náskok.

Nejlepší z Rusek je zatím rovněž překvapivě Pogorilá, která na lednovém mistrovství Evropy za krajankami Jevgenijí Medvěděvovou a Jelenou Radionovovou zaostala. Před největší favoritkou Medvěděvovou, která je průběžně třetí, ale vede o zanedbatelných 22 setin bodu. O dalších šest desetin zpět je na čtvrtém místě Američanka Ashley Wagnerová, která doplnila povedené vystoupení domácích krasobruslařek.

Naopak ztrácejí Japonky. Nejlepší z nich, obhájkyně stříbrné medaile Satoko Mijaharaová, bude útočit ze šesté příčky. Až devátá je po krátkém programu trojnásobná mistryně světa Mao Asadaová, která se v této sezoně vrátila k závodění po roční pauze. Zariskovala a zařadila trojitý axel, ale chybovala při něm. Na čelo ztrácí přes deset bodů.

Ženy - po krátkém programu:

1. Goldová (USA) 76,43 bodu, 2. Pogorilá 73,98, 3. Medveděvová (obě Rus.) 73,76, 4. Wagnerová (USA) 73,16, 5. Radionovová (Rus.) 71,70, 6. Mijaharaová (Jap.) 70,72, ...29. Březinová (ČR) 47,75.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články