Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Sáblíková získala své patnácté zlato z MS

Kolomna (Rusko) - Martina Sáblíková na dráze v ruské Kolomně získala svůj další triumf. Na trati 5000 m zajela čas 6:51,09 a byla tak o téměř čtyři vteřiny rychlejší než druhá Carin Kleibeukerová. Jde o patnáctý mistrovský titul Sáblíkové v kariéře.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK/AP autor: Ivan Sekretarev

Osmadvacetiletá česká reprezentantka se na nejdelší ženské trati představila den po triumfu na trojce a potvrdila, že je královnou dlouhých tratí. "Byl to úplně jiný závod než ve čtvrtek. Jelo se mi mnohem lépe technicky, možná to bylo i proto, že dnes bylo v hale chladněji. Pětka bolela méně než trojka," uvedla Sáblíková.

Přestože v rozjížďce před ní zajela výborný čas 6:54,96 Kleibeukerová, Sáblíková na to dokázala zareagovat. "Ten její čas mě trochu vylekal, ale věděla jsem, že do toho musím dát všechno. Petr (Novák) mi před startem připomněl, že tady držím rekord dráhy. A že když zajedu 6:53, tak to bude stačit. To mě uklidnilo," přiznala Sáblíková.

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka se sedmatřicetiletou Nizozemkou držela od začátku krok, pět kol před koncem, na metě 3000 metrů, se dostala virtuálně do čela a postupně náskok začala zvyšovat. Nakonec zvítězila časem 6:51,09, který je jen o čtyři sekundy horší než její listopadový výkon z vysokohorského prostředí v Salt Lake City.

Za Sáblíkovou a Kleibeukerovou skončila třetí další Nizozemka Irene Schoutenová, která jela s českou rychlobruslařkou v závěrečné rozjížďce. Ze stupňů vítězů tak vytlačila třiačtyřicetiletou německou legendu Claudii Pechsteinovou z Německa, jež se jako poslední dokázala dostat pod hranici sedmi minut.

Sáblíková se ziskem dvanácté zlaté medaile z MS na jednotlivých tratích dotáhla v historickém pořadí na nejúspěšnější Anni Friesingerovou z Německa. V neděli bude mít šanci dostat se do čela statistiky, neboť by měla startovat v závodě na 1500 metrů. Rodačka z Nového Města na Moravě sice nebude hlavní favoritkou, ale na konci ledna dokázala ve Stavangeru poprvé v kariéře na patnáctistovce triumfovat v závodě Světového poháru. "Uvidíme, jak to bude dál vypadat. Teď se těším na sobotní (týmový) závod s holkama. Jsem ráda že jim mohu vrátit podporu. Pak uvidím, na co zbudou v neděli síly," řekla Sáblíková.

Mistrovství světa v rychlobruslení na jednotlivých tratích v Kolomně (Rusko):

5000 m: 1. Sáblíková 6:51,09, 2. Kleibeukerová 6:54,96, 3. Schoutenová (obě Niz.) 6:55,93.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články