Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Eliassen se na ostatní neohlížel a dojel si pro vítězství

Bedřichov - Vítězem 49. ročníku Jizerské padesátky se po několika desítkách kilometrů sólové jízdy stal norský běžec Peter Eliassen. V cíli měl na druhého Johana Kjölstada náskok více než tří minut. Čeští běžci na nejlepší nestačili, nejlepší byl na dvanácté příčce Stanislav Řezáč se ztrátou pěti a půl minuty. Nejrychlejší ženou byla Britta Johansson Norgrenová. 

Peter Eliassen
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Eliassen vyhrál Jizerskou padesátku poprvé v kariéře, ale zároveň to bylo jeho páté vítězství z posledních šesti dílů seriálu dálkových běhů Ski Classics. Loni ovládl poslední čtyři závody sezony včetně slavného Vasova běhu, letos byl na La Sgambedě v Livignu desátý.

Další Čech Jiří Ročárek byl dvacátý, Petr Novák dojel do cíle o čtyři místa za ním. Závod dokončilo 25 účastníků, neboť běžci dostižení vedoucím lyžařem byli při nezvyklém formátu závodu na okruzích diskvalifikováni. Mezi ženami byla nejrychlejší Švédka Britta Johanssonová Norgrenová, druhá skončila její krajanka Lina Korsgrenová.

Ze začátku závodu byl hodně aktivní norský obhájce prvenství Morte Eide Pedersen, který se odhodlal k úniku už po jedenácti kilometrech, a chytit se ho dokázal pouze Eliassen. Pedersen po hodině na 28. kilometru z vedoucí dvojice odpadl a pozdější vítěz si vytvořil dostatečný náskok, který do cíle ještě stále navyšoval. "V prvních kilometrech jsem se necítil příliš dobře, ale druhá polovina závodu mi vyšla a sekundu po sekundě jsem navyšoval náskok. Měl jsem skvěle připravené lyže a ostatním se možná nechtělo tolik jet a čekali na finiš," řekl Eliassen.

Z Eliassenovy výhry byl nadšený pětinásobný olympijský vítěz Thomas Alsgaard, za jehož Team LeasePlan Go jezdí. "Všichni musíme být rádi, že se závod vůbec jel, a jsem nadšený z výsledku. Byl to netradiční závod, ale i takové potřebujeme. Bylo zajímavé sledovat, kdo se s takovými podmínkami nejlépe vypořádá. Důležité bylo nemyslet na to, kolikáté kolo člověk jede," komentoval Alsgaard letošní podobu závodu, kterou ovlivnil nedostatek sněhu. Pedersen se později neudržel ani ve skupině pronásledovatelů a nakonec dojel osmý. Do závěrečného finiše o zbývající stupně vítězů se dostala trojice běžců, nepopulární čtvrté místo zbylo na Švéda Daniela Richardsona.

Jizerská padesátka 2016
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Řezáč byl zpočátku závodu vidět v přední skupině, ale ze špice odpadl po osmém kilometru. "Řekl bych, že to asi byla nejtěžší Jizerská padesátka. Ty okruhy neubývaly. Dvanáctý místo je dobrý. V Livignu jsem byl dvacátý, tak třeba v březnu budu do tří," uvedl trojnásobný vítěz Jizerské padesátky Řezáč. "Formu jsem špatnou neměl, ale asi jsem trochu přepískl přípravu, ve čtvrtém kole jsem dostal křeče do rukou a věděl jsem, že do tří to nebude, že energie trochu chybí, abych mohl jet s těmi nejlepšími," řekl Řezáč.

Další Čech Jiří Ročárek byl dvacátý, Petr Novák dojel do cíle o čtyři místa za ním a těsně unikl vyřazení ze závodu. Do cíle dojelo jen 26 účastníků, neboť běžci dostižení vedoucím lyžařem byli při nezvyklém formátu závodu na okruzích diskvalifikováni. "Poprvé v životě jsem finišoval kolo před cílem," řekl Novák, který vbíhal do posledního kola ve chvíli, kdy Eliassen těsně za ním mířil do cíle.

Jizerská padesátka, závod Ski Classics v dálkovém lyžování v Bedřichově (kvůli nedostatku sněhu na 15x3,4 km klasicky):

Muži: 1. Eliassen (Nor./LeasePlan Go) 2:12:35,7, 2. Kjölstad (Nor./United Bakeries) -3:14,0, 3. A. Aukland (Nor./Santander) -3:15,2, 4. Richardsson (Švéd./Exspirit) -3:15,3, 5. Hölgaard (Nor./LeasePlan Go) -3:25,9, 6. Gjerdalen (Nor./Santander) -3:26,6, 7. Höst (Nor./LeasePlan Go) -3:59,7, 8. Pedersen (Nor./Exspirit) -4:26,4, 9. Nygaard (Nor./Santander) -5:08,1, 10. Pettersen (Nor./United Bakeries) -5:09,1, ...12. Řezáč (ČR/Silvini Madshus Team) -5:39,7, 20. Ročárek (ČR/Atlas Craft Team) -8:16,8, 24. Novák (ČR/Pioneer Investments) -9:49,1.

Pořadí Ski Classics: 1. Kjölstad 360 b., 2. Eliassen 325, 3. Dahl (Nor./United Bakeries) 297, ...15. Řezáč 154, 21. Ročárek 111, 24. Novák 100.

Ženy: 1. Johanssonová-Norgrenová (Švéd./Lager 157 Ski Team) 2:38:27,0, 2. Korsgrenová (Švéd./Pioneer Investments) -1:01,8, 3. Lindborgová (Švéd./Skistart.com) -2:14,9, 4. Smutná (Rak./Santander) -2:42,7, 5. Bonerová (Švýc./Exspirit) -2:54,2, 6. Lindstedtová (Švéd./Skiproam) -4:50,1.

Pořadí Ski Classics: 1. Johanssonová-Norgrenová 420, 2. Smutná 370, 3. Korsgrenová 340, ...10. Boudíková (ČR) 125, 15. Moravcová 97, 19. Bícová (všechny ČR) 83.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články