Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sáblíková chce na vícebojařském ME i po nemoci útočit na medaili

Minsk - S otázkou, co s ní udělala vánoční nemoc, se o víkendu postaví na start mistrovství Evropy ve víceboji rychlobruslařka Martina Sáblíková. Trojnásobná olympijská šampionka má za sebou úspěšný start do nové sezony a nezadržitelně vykročila za desátým triumfem ve Světovém poháru. Před Vánocemi však onemocněla, brala antibiotika a nyní je zvědavá, v jaké formě se na kontinentálním šampionátu v Minsku představí. Přímé přenosy z ME sledujte exkluzivně na našem webu, v sobotu od 13:00 a 14:15, v neděli pak od 13:00 a 14:55.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková chce po čtyřech letech zaútočit na vícebojařský titul

"Antibiotika jsem brala do 25. prosince a nakonec jsem odjela na soustředění do Itálie. Na ledě to tam sice stálo za starou bačkoru, ale den ode dne byly náznaky zlepšení. Petr (Novák - trenér) mi musel hodně upravovat tréninky, abych na ledě vůbec mohla jezdit. Po výpadku nešlo zvládnout to, co jsem měla v plánu původně," uvedla Sáblíková na svém webu.
 
I proto dlouho zvažovala, zda ME nevynechá. Definitivní rozhodnutí, že do Běloruska odletí, padlo v neděli, den před odletem do dějiště závodu. "Když se moje výkonnost začala trochu zlepšovat, dohodli jsme se, že to zkusíme. Evropa není kvalifikací na svět, takže kdyby se to nepovedlo, nic tak strašného se nestane," uvedla osmadvacetiletá rychlobruslařka. Společně bude české barvy na ME hájit také Nikola Zdráhalová.

Přestože se Sáblíková soustředí hlavně na dlouhé tratě, na vícebojařském ME již získala řadu medailí. Čtyřikrát se stala mistryní Evropy, loni získala stříbro a ve sbírce má i tři bronzy.

Na stupně vítězů myslí i nyní, i když své šance těžko odhaduje. "Doufám, že by to neměla být nějaká katastrofa. Pokud to bude jen trošku možné, chci nějakou placku, abych domů nejela s prázdnou. Na tu nejvyšší medaili momentálně myšlenky nemám, uvidíme po prvních dvou startech. Vrací se Ireen Wüstová, takže bude o zdatnou soupeřku víc. Ale každopádně nedám ostatním holkám nic zadarmo a budu bojovat," podotkla Sáblíková.

Wüstová je zpět ve formě
 
Právě Nizozemka Wüstová by měla být hlavní favoritkou. ME vyhrála třikrát za sebou a v kariéře celkem stejně jako Sáblíková čtyřikrát. Devětadvacetiletá hvězda na začátku zimy nezvládla nizozemskou kvalifikaci a v SP doposud chyběla. Pro kontinentální mistrovství si ale start vybojovala.
 
"Formu si vytrénovala zpátky, jak bylo vidět i z výsledků nizozemské kvalifikace o Evropu. Trojku tam jela za 4:04, pětistovku za 39,9. Už je to zase stará Ireen," uznala Sáblíková pro MF Dnes. Medailové ambice navíc budou mít i Wüstové krajanky Antoinette de Jongová a Marie Jolingová nebo zatím v SP hlavní soupeřka české reprezentantky Ruska Natalija Voroninová. "Nebezpečná bude i Norka Njatunová. Bude to letos docela otevřené," tuší Sáblíková.

Evropský šampionát začne v sobotu tradičně závodem na 500 metrů, následovat bude trojka. V neděli je na programu trať 1500 m a následně závěrečná pětka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články