Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Curlingová kvalifikace na ME? Mít pět vrcholů za sezonu je nereálné, míní Kubeška

Praha – Čeští curleři sestoupili, curlerky postoupily. Mistrovství Evropy přineslo národním týmům dva odlišné osudy. Zatímco tým kolem Davida Šika se turnajem divize A protrápil, ženská reprezentace vedená skipkou Annou Kubeškovou skončila v divizi B druhá a postoupila mezi elitu. Úspěch kalil jediný fakt, a to že se Češky neprobojovaly na mistrovství světa a nebudou mít šanci získat první body do boje o OH 2018. Neúspěch českých curlerů může tkvět i v novém modelu domácí kvalifikace, který neumožňuje týmům delší čas na přípravu.

Curling
zdroj: Reuters

Curlingový svět se vyrovnává, konkurence roste. Šikův tým doplatil na malou zkušenost s mezinárodním prostředím. Sestoupil navzdory tomu, že třikrát vyhrál, což v minulosti stačilo nejenom na udržení, ale často i na postup na světový šampionát. Do béčka český tým poslala až těsná porážka v dodatečném zápase o udržení s Itálií.

Nešťastná kvalifikace?

Po deseti letech se šampionátu nezúčastnila čtveřice skipa Jiřího Snítila. David Šik si vybojoval účast na ME na rozdíl od minulosti na jednorázovém turnaji.

"V ženské kategorii jel tým, který je mistrem republiky, v tomto okamžiku vede tabulku extraligy a současně vyhrál kvalifikaci. V mužské kategorii jel reprezentovat tým, který nebyl aktuálním mistrem republiky a ani v současné tabulce není úplně nejvýš. Je to o načasování momentální formy. Je třeba si uvědomit, že český curling je sportem amatérů a mít pět šest vrcholů formy v průběhu sezony je nesmírně obtížné a prakticky nereálné," popsal trenér ženské reprezentace Karel Kubeška.

Jeho dcera Anna je kapitánkou úspěšného týmu několik let. Hlavním problémem v novém systému je pro ni nedostatek času na přípravu. "Měly jsme asi tři týdny – musely jsme zařídit všechny věci, nakoupit vybavení a i s dresy byl problém – dostaly jsme je na poslední chvíli. To všechno může ovlivnit i samotnou hru," uvedla Kubešková.

Karel Kubeška o vyrovnané curlingové elitě

"Hodně záleží na realizačních týmech a záleží na nich čím dál více: to znamená kvalitní trenéři, fyzioterapeuti, kondiční trenéři, videoanalýza. To vše moderní curling potřebuje. Musíme jít touto cestou, jiná není."

Dříve se kvalifikoval na šampionát mistr republiky, o kterém se rozhodlo už na jaře. "Umožňuje to hráčům dostatek přípravy – jak už letní kondiční, nebo přípravy na ledě, která je v září, říjnu a polovině listopadu," dodala Kubešková.

Kvalifikační výběr, který probíhá až po začátku sezony, vlastně není úplnou novinkou. "Podobný experiment proběhl v Českém svazu curlingu někdy v letech 2003/2004. Bylo to velmi složité načasovat se za krátkou dobu na mistrovství Evropy. Koneckonců tehdy na to české týmy také tak trochu dojely a nepodařilo se jim splnit cíle, které měly. Systém ideální není, ale třeba bude možné ho nějakým způsobem dopracovat a bude použitelný," řekl Kubeška.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články