Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Soukalová si tlak nepřipouští a těší ji, že znovu našla radost z biatlonu

Praha - Biatlonistka Gabriela Soukalová už se nemůže dočkat nové sezony. To je oproti loňskému roku diametrální rozdíl v náladě české hvězdy, od které se budou na tratích a na střelnici opět čekat velké výsledky. "Na zimu se těším výrazně víc než loni. Celý tým má ještě lepší atmosféru než před rokem. To je bezva," řekla Soukalová na setkání s novináři před odjezdem reprezentace na závěrečné soustředění před startem světového poháru.

Gabriela Soukalová na předsezonní tiskové konferenci
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Před rokem se cítila po nemoci a i po mnoha mimosportovních aktivitách po úspěchu na olympiádě v Soči před sezonou unavená. Přesto se dostala do formy, vyhrála závod SP, na mistrovství světa přispěla k zisku zlata ve smíšené štafetě a sama vybojovala na šampionátu v Kontiolahti stříbro ve vytrvalostním závodu.

Stupně vítězů se od občas roztržité a i na startu vždy upravené závodnice budou vyžadovat i v nové sezoně. "Neradi bychom očekávání zklamali," řekla Soukalová. "Zároveň je lepší nad tím moc nepřemýšlet. Chceme předvést to nejlepší, co je v nás. Úplnou hranu, maximum, a když do toho vložíme všechno, co můžeme, tak to je nejvíc."

Gabriela Soukalová: "Jsem v úžasném kolektivu lidí, kteří jsou pozitivní, a z toho můžou vzejít takové výsledky."

Tlakem na výsledky se šestadvacetiletá rodačka z Jablonce nad Nisou nechce nechat svazovat. "Čím jsem starší, tím s tím mám menší problém. Nejsem typ, který by si to extrémně připouštěl, a doufám, že to tak bude pokračovat," zdůraznila s dodatkem, že nemá potřebu nikomu nic dokazovat. "Tak maximálně chci překonat sama sebe," doplnila.

Konkrétní cíl před sebou do nadcházející zimy nemá. Důležitý bude pocit z předvedeného výkonu. "Že jsem nemohla nikde ani o půl sekundy zrychlit a že jsem do výkonu dala nejen fyzičku, ale i srdce. To je pro mě nejcennější," řekla a dodala: "Asi nejsem úplně ten ambiciózní typ člověka, který by viděl jen ty příčky a medaile. Spíš jsem na to, aby to člověka bavilo a dělal to, co věří, že je správné."

Právě pocit, že má z biatlonu radost, v sobě během minulé sezony dlouho hledala. "A to, že jsem to v sobě našla znova, to je pro mě daleko víc, než kdybych vyhrála všechny závody v sezoně. Bylo klíčové, že jsem zase začala věřit. Je pravda, že si vytváříme svými myšlenkami svoji budoucnost. To propaguju," prohlásila.

V přípravě měla jen jednu zdravotní komplikaci. Na nedávné soustředění v Pokljuce odletěla později, ale ani tam nebyla fit. Stihla se uzdravit na vysokohorský kemp na Dachsteinu, který si pochvalovala. "Lepší soustředění jsem snad neměla."

Na start nové sezony se postaví s holemi, co se rychleji nacvaknou

Za pomoci lidí okolo sebe dokázala omezit počet aktivit mimo biatlon, aby se mohla soustředit na trénink. A navíc k tomu změnila postoj. "Už si tím nenechám odčerpávat energii a snažím se to dělat s radostí a radovat se z maličkostí. Jsem v úžasném kolektivu lidí, kteří jsou pozitivní, a z toho můžou vzejít takové výsledky."

Bude pořád střílet stejnou malorážkou, nezměnila lyže ani boty. "Když si něco ověřím, nerada od toho odcházím. Občas prohodím náušnice, když se nepovede výsledek," zasmála se. Nové ale bude mít hole s lepšími rychloupínáky rukavic. "Hned jak jsem to vzala do ruky, tak jsem cítila rozdíl. Nacvaknou se rychle, aniž bych se na ně dívala, tak doufám, že ty hůlky nebudu tak ztrácet jako minulý rok."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články