Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Lyžování a snowboarding se těší na dva domácí závody Světového poháru

Praha - Lyžaře čeká sezona, jejímž vrcholem budou "jen" Světové poháry. Česká republika bude pořádat dva z nich. Do Nového Města na Moravě se po čtyřech letech vrátí závody klasiků na distančních tratích, a to v termínu 23. a 24. ledna 2016. Finálové klání Světového poháru v snowboardovém slopestylu uvidí pak v polovině března Špindlerův Mlýn (19. a 20. 3. 2016), kde se závod v rámci podniku s názvem Snowjam uskuteční opět po roce. 

Eva Samková a členové skikrosové reprezentace
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Je to sezona, v níž není žádná velká akce. Takže přejeme lyžařům hlavně zdraví a dlouhodobou výkonnost," řekl na tiskové konferenci prezident Svazu lyžařů České republiky Lukáš Sobotka. Mistrovství světa mají pouze skokané na lyžích, které čeká v polovině ledna závod v letech v rakouském Tauplitz/Bad Mitterndorfu.

Zatímco běžci na lyžích by měli závod SP na Vysočině hostit vždy ve dvouletých intervalech, ostatní svazové sekce podobnou jistotou nedisponují. Alpští lyžaři mají přislíbený závod nejdříve na rok 2018, sdruženáři a skokané termín zatím nemají. "Měli bychom se v budoucnu střídat se závodem v Jasné, kde je Světový pohár letos," uvedl šéf alpských lyžařů Aleš Krýzl.

V Novém Městě na Moravě se poběží v sobotu 23. ledna závod mužů na 15 a žen na 10 kilometrů volnou technikou, o den později se uskuteční závody štafet. Slopestyle ve Špindlerově Mlýně je naplánován na víkend 19. a 20. března. V sobotu bude na programu kvalifikace, v neděli se pojedou finálová klání.

Je nám líto, video expirovalo.
Do Česka zavítá v zimě SP běžců i ve slopestylu

Skokanům chybí na pořádání podniků světového formátu peníze

V minulých sezonách organizátorsky aktivní skokané na lyžích nepořádají závody SP kvůli nedostatku financí. Před sezonou totiž s nimi ukončil spolupráci generální partner OMV, rozvázali smlouvu také s firmou Adidas, kterou by však měl nahradit jiný partner. Přesto se příjem sekce snížil na polovinu, zhruba na částku kolem pěti milionů.

"Mívali jsme i přes deset milionů," řekl sportovní ředitel úseku Leoš Škoda. "Museli jsme udělat razantní kroky, které se dotkly trenérů a zabezpečení. Nechceme, aby se to dotklo sportovců a jejich programu. Prodáme nějaká auta, musíme to přežít," uvedl Škoda. V této souvislosti proto přivítal chudší sezonu s jediným globálním vrcholem - MS v letech.

"Rezervy z minulých let nejsou, protože máme dva týmy seniorů, nově i holky, podporujeme mládí. Když už jsme to v minulých letech rozjeli, tak to musíme udržet. Dostali jsme se ale do pasti. Až bude sezona s velkým mistrovstvím světa nebo s olympiádou, tak to bude problém," podotkl. "Musíme to po sezoně razantně řešit," dodal Škoda.

Svaz lyžařů se aktivně podílel i na práci v zákulisí, neboť podal na Mezinárodní lyžařskou federaci podnět na změnu při pořádání MS juniorů, které by se mělo konat vždy maximálně do dvou let v místě konání seniorského šampionátu. "Aby se zabezpečily nejkvalitnější sportoviště a podmínky mladým. Návrh byl přijat, kongres ho příští rok projedná," prozradil Roman Kumpošt, člen mezinárodní federace.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články