Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Vítková je podruhé biatlonistkou roku

Praha - Veronika Vítková se stala podruhé nejlepší českou biatlonistkou sezony. Cenu převzala na slavnostním galavečeru. Do Síně slávy byl uveden první český medailista z mistrovství světa Jan Matouš.

Veronika Vítková
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Vítková na piedestalu pro nejlepšího biatlonistu vystřídala Ondřeje Moravce, který loni uspěl díky třem olympijským medailím. I letos získal Moravec tři cenné kovy, a to na mistrovství světa, ale hlasující členové biatlonového svazu více ocenili dlouhodobou výkonnost Vítkové. Šestadvacetiletá jilemnická závodnice stála spolu se štafetami třináctkrát na stupních vítězů a v Oberhofu se poprvé radovala z výhry.

Vítková si při přebírání ceny vyslechla od zaplněného sálu dlouhotrvající potlesk a krotila emoce. "Protože jsem to nečekala," řekla se skromným úsměvem. Poprvé ovládla biatlonovou anketu již před šesti lety po juniorském titulu mistryně světa a pátém místě na šampionátu mezi dospělými v Pchjongčchangu.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonistkou roku se stala podruhé Veronika Vítková

Veronika Vítková:

"Pro mě to byla vydařená sezona. Sice jsem trochu zklamaná z šampionátu, tam jsem čekala trochu víc, chtěla jsem tu individuální medaili, ale takových závodů ještě pojedu a snad se to ještě podaří. A nejhezčím momentem bylo, když jsme vyhrály štafetu a když jsem vyhrála svůj první individuální závod."

Trenérem roku byl zvolen Zdeněk Vítek, který ženský národní tým převzal loni po Jindřichu Šikolovi. Ženy pod jeho vedením zaznamenaly velký vzestup - třikrát vyhrály štafetový závod, celkově i hodnocení SP štafet a druhé byly v Poháru národů.

Do Síně slávy vstoupil bronzový ze světového šampionátu v Lake Placid v roce 1987 Matouš. Trojnásobný olympionik, viceprezident Českého svazu biatlonu a šéf klubu SKP Jablonec vyhrál závod SP v roce 1987 a třetí byl v témže roce celkově.

Titul mládežnického talentu si odnesl Mikuláš Karlík, který by jednou mohl navázat třeba na prvního českého medailistu z olympijských her Jaroslava Soukupa. Tomu ale uplynulá zima tolik nevyšla a navíc zmatkoval. Za to, že střílel do cizích terčů a běhal trestná kola, která nemusel, dostal cenu Úlet roku.

Anketa o nejlepšího českého biatlonistu sezony 2014/15 (hlasování členů Českého svazu biatlonu):

Biatlonista roku: Veronika Vítková (SKP Jablonec).

Trenér roku: Zdeněk Vítek (trenér žen).

Skokan roku: smíšená štafeta (Vítková, Soukalová, Šlesingr, Moravec).

Talent roku: Mikuláš Karlík (Letohrad).

Úlet roku: Jaroslav Soukup (SKP Jablonec).

Hlasování fanoušků na serveru iDnes.cz: 1. štafeta žen (Puskarčíková, Soukalová, Landová, Vítková) 874 hlasů, 2. Vítková 841, 3. smíšená štafeta (Vítková, Soukalová, Šlesingr, Moravec) 501.

Síň slávy: Jan Matouš. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články