Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pátý závod, pátá bedna. Štafeta biatlonistek slaví v Oslu další vítězství

Oslo – Pouze jedna ženská štafeta dokázala ve všech letošních závodech světového poháru obsadit jedno z míst zaručujících medaili, a to ta česká. Kvarteto ve složení Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková svoji formu potvrdilo i v Oslu, kde zvítězilo s náskokem téměř půl minuty před Itálií a Francií a připsalo si třetí triumf v ročníku.

České biatlonistky slaví vítězství ve štafetovém závodě v Oslu
zdroj: ČTK/AP autor: Vidar Ruud

Česká čtveřice na konci ledna v Anterselvě obsadila stříbrnou pozici a přišla o sérii dvou výher. Nad její síly byly tehdy Němky. Vedoucí tým světového poháru se však na vítěznou vlnu opět vrátil, a to ve velkém stylu.

Jako první se na trať v Oslu vydala tradičně Puskarčíková, která se držela čela. Na ležce jí úvodní rána ulétla, ale rychle se dokázala opravit a na vedoucí soupeřky mnoho neztrácela.

Položka ve stoje byla ze strany české reprezentantky již stoprocentní, ovšem Italka Dorothea Wiererová si rovněž počínala suverénně a předávala jako první. Puskarčíková do cíle své části dorazila jako třetí společně s Francií s přibližně dvacetisekundovou ztrátou.

Na Soukalovou tak čekala stíhací jízda, a zatímco v předchozích závodech se někdy běžecky trápila, tentokrát po sněhu téměř letěla. Dokázala se zbavit Francouzky a před první střeleckou položkou stáhla několik sekund i na vedoucí Nicole Gontierovou. Ta na ležce jednou chybovala, což se podařilo i Soukalové, a ke shodě došlo i na následné stojce, kde obě vyčistily terče bez zaváhání.

Na předávku česká štafeta dorazila s pětisekundovým mankem. Landová však náskok Federicy Sanfilippové rychle dohnala a vytvořila trojici ještě s Miriam Gössnerovou z Německa.

Na první střelbě se ani jedna ze závodnic nemýlila. Němka se však v běhu dostala do úniku. Landová sice mírně ztratila, ale podařilo se jí setřást Italku. Následná stojka pak Landové vyšla na výbornou. Zatímco Gössnerová dvakrát minula a Sanfilippová jednou, česká závodnice byla znovu bezchybná a Vítkové předávala s náskokem téměř devatenácti vteřin.

Nejlepší česká závodnice se do závěrečné pasáže pustila s velkou vervou a druhé Němce Lauře Dahlmeirové během chvíle "uskočila" o dalších deset sekund. Ležku však Vítková nezačala dobře. Špatně si překlapla a dvakrát minula. Po seřízení mířidel už nechybovala a držela si stále solidní rozestup od svých soupeřek.

Ten udržela i při střelbě ve stoje, a i přes jednu chybu dovezla českou štafetu v poklidu na prvním místě. Naopak Dahlmeirové stojka vůbec nevyšla a Němky se nakonec propadly až na čtvrtou příčku za Itálii a Francii.

"Tohle se dá hodnotit jenom pozitivně. Holky měly jen pět dobíjení na celou štafetu, což je perfektní, a předvedly, že na to mají i běžecky. Super," řekl Vítek v České televizi. "Byl jsem přesvědčený o tom, že to zvládnou," uvedl kouč, jehož svěřenkyně mají v letošní sezoně bilanci tří výher, jednoho druhé a jednoho třetího místa.

"Křičely jsme radostí a říkaly si: To snad není možné, už zase jsme první," radovala se Vítková. "To se nikdy neomrzí. Jsou to úžasné pocity. Tentokrát jsem si to vychutnávala o to více, že jsme měly velký náskok. Druhou polovinu závěrečného okruhu už jsem si mohla dovolit trochu zvolnit a opravdu si vítězství vychutnat."

Závody SP v biatlonu v Oslu - štafety:

Ženy (4x6 km): 1. ČR (Puskarčíková, Soukalová, Landová, Vítková) 1:11:10,6 (0 tr. okruhů+5 dobíjení), 2. Itálie (Wiererová, Gontierová, Sanfilippová, Oberhoferová) -28,3 (0+2), 3. Francie (Bescondová, Latuilliereová, Varcinová, Dorinová-Habertová) -45,9 (0+5), 4. Německo -1:02,3 (0+6), 5. Rusko -1:23,4 (0+6), 6. Ukrajina -1:50,9 (1+12).

Průběžné pořadí SP (po 5 ze 6 závodů): 1. ČR 282, 2. Německo 242, 3. Bělorusko 226.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články