Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Březina útočil v krátkém programu na vedení, po pádu je třetí

Stockholm – Dlouho mu jízda vycházela na výbornou. Dařily se mu skoky, piruety i další prvky jeho vystoupení. Těsně před koncem krátkého programu však Michal Březina spadl při flipu v kombinaci a se ziskem 80,86 bodů je po úvodní disciplíně mistrovství Evropy třetí. Na průběžně druhého Sergeje Voronova z Ruska ztrácí pouhé dvě desetiny bodu. Do pátečních volných jízd postoupili i ostatní čeští krasobruslaři, Petr Coufal je po krátkém programu šestnáctý a Pavel Kaška sedmnáctý. V čele je s velkým náskokem obhájce titulu Javier Fernández.

Březina se sice přiblížil minimálně zopakování bronzového úspěchu z roku 2013, ale mohl pomýšlet na výrazně vyšší zisk než 80,86 bodu. Po skvělém trojitém axelu i čtverném salchowu totiž upadl při trojitém flipu. Přišel tím o kombinaci, ztratil více než sedm bodů a lídr Fernández mu utekl.

Favorité vesměs chybovali

Ani evropský šampion z posledních dvou let Fernández tentokrát nebyl suverénní. Při čtverném salchowu se španělský krasobruslař dostal výrazně mimo osu a musel se rukou opřít o led, aby na poslední chvíli zabránil pádu.

Obhájce stříbrné medaile Voronov zase po výborné kombinaci čtverného a trojitého toeloopu skočil jen dvojitý axel. Ještě hůř dopadl jeho mladší kolega z ruské reprezentace Maxim Kovtun. Vítěz dvou závodů Grand Prix se sice pokusil o dva čtverné skoky, ale ani jeden z nich nebyl čistý, takže nemohl zařadit kombinaci. Krasobruslař s osobním rekordem přes 90 bodů tak po známce 78,21 bodu na čtvrtém místě ztrácí na Březinu 2,65 bodu.

Česko bude mít trojnásobné zastoupení ve volných jízdách. Debutant Coufal sice upadl po sólovém trojitém lutzu, ale zbytek jízdy zvládl bez většího zaváhání. Čistý program předvedl Kaška, který dosáhne svého maxima na velké mezinárodní akci.

Mistrovství Evropy v krasobruslení ve Stockholmu:

Muži - krátký program: 1. Fernández (Šp.) 89,24 b., 2. Voronov (Rus.) 81,06, 3. Březina (ČR) 80,86, 4. Kovtun (Rus.) 78,21, 5. Liebers (Něm.) 75,48, 6. Amodio (Fr.) 74,06, ...16. Coufal 57,47, 17. Kaška (oba ČR) 56,83.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články