Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Organizátoři už vědí, jak připraví sníh pro MS v Liberci

Praha - Můstky na Ještědu jsou připraveny na závody, i když do lyžařského mistrovství světa v Liberci v únoru příštího roku ještě zbývá dodělat některé stavební práce. Příští týden se v pátek a v sobotu na můstcích uskuteční finále letní skokanské Grand Prix a organizátoři tento závod berou jako test pro světový šampionát. Už mají rovněž jasno, jak zajistí při MS dostatek sněhu zejména pro nízko položené běžecké tratě ve Vesci.

Logo Mistrovství světa v klasickém lyžování
zdroj: Liberec2009.com autor: ČT24

Ve vrcholném vedení šampionátu nyní pracuje 40 lidí, tým bude posílen ještě zhruba o dvacet zaměstnanců. V létě podali výpověď výkonná ředitelka šampionátu Renata Abtová, vedoucí dobrovolníků Vanda Šulcová i manažer sekce akreditací Jan Dvořáček. Prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová to však za problém nepovažuje. "Ta místa jsme nahradili jinými lidmi, případně práci rozdělili," řekla na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Jakmile začnou mrazy, ve Vesci je připraveno 27 děl a šest sněžných tyčí okamžitě začít vyrábět sníh. Na Ještědu mají organizátoři další tři děla a dvě tyče, dvě děla budou vyrábět sníh v Albrechticích a v Bedřichově. V případě nedostatku budou pořadatelé dovážet sněhovou hmotu z Vítkovic a Horních Míseček. "Potřebujeme zhruba 30.000 kubických metrů sněhu, což jsme schopni nasněžit za 14 dní," uvedla Neumannová.

Mistrovství má nejvyšší prioritu

Do Vesce i na Ještěd se v zimě chystají několikery testovací závody, ale v případě nepříznivých podmínek budou zrušeny. "Mistrovství světa má jasnou prioritu," upozornila Neumannová, že se nebude opakovat situace z loňského roku, kde organizátoři použili sníh připravený na Světové poháry pro méně důležité závody a při SP se ho pak nedostávalo.

Spuštěn byl i testovací provoz informačního systému, který organizační výbor nechal vytvořit za pomocí softwaru z minulých šampionátů. V těchto týdnech se dokončuje rekonstrukce kolejí Harcov, kde budou během MS ubytováni sportovci. Pořadatelé stále bojují s majiteli ubytovacích zařízení o ceny, jejichž výše se minulou zimu při závodech SP nelíbila zástupcům mezinárodní federace FIS. "Snažíme se je tlačit dolů, ale dost se s tím pereme," přiznala Neumannová.

Stavební práce stále probíhají

Na Ještědu se stále ještě pracuje na administrativní budově, na přístupové komunikaci a do konce roku by měl být poblíž postaven parkovací dům. "Ale jinak je všechno připraveno, můstky jsou hotové a kluci už na nich včera trénovali," řekl šéf skokanů na lyžích Rostislav Jozífek.

Po změnách v časovém programu byl opět spuštěn prodej vstupenek, organizační výbor ještě potřebuje sehnat zhruba 200 dobrovolníků, zajištěna je již bezpečnost šampionátu. "Bude se na ní podílet mimo jiné 800 policistů," uvedla Neumannová. Příští měsíc budou pracovat na mediální kampani, aby seznámili obyvatele Liberce s dopravními omezeními během šampionátu. "Očekáváme 35.000 diváků denně," konstatovala Neumannová.

Mistrovství světa se v Liberci koná od 18. února do 1. března.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články