Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Soukalová zastřílela čistě na stojkách, Vítková čekala marně na odkrytí terčů

Hochfilzen - Stíhací závod žen na 10 km světového poháru biatlonistek v Rakousku jasně vyhrála Kaisa Mäkäräinenová z Finska a upevnila si vedení v celkovém hodnocení. Gabriela Soukalová si po solidním výsledku na střelnci polepšila z 31. místa na osmnácté. Vítková měla problémy na třetí střelecké položce, když jí organizátoři neodkryli terče. S pěti chybami celkem dokončila jako pětadvacátá.

Vyčerpaná Veronika Vítková v cíli stíhačky
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Soukalová udělala po jedné chybě při každé ze dvou střeleckých položek vleže a stále se pohybovala ve třetí desítce. Ve stoje však byla bezchybná a posunula se pořadím vzhůru. "Ten stoják vnímám velmi pozitivně. To byly ležákové rány," chválil Gabrielu Soukalovou šéftrenér týmu Ondřej Rybář. "Už jsem v ní opět poznával tu starou Gabču, která je schopná střílet ležky vestoje. Sice si to tam trošku vystála, ale s tímhle už se dá závodit."

"Spousta lidí možná nebude rozumět tomu, že se mohu radovat z osmnáctého místa. Vždyť proti loňsku je to skok dolů. Ale já jsem tak ráda za ty dvě stojky, že si to ani neumíte představit. Vnímám to opravdu hrozně pozitivně," vrátila se Soukalová ke střelbě, která se jí v této sezoně dosud nedařila.

Trápení na střelnici zažila Vítková. Vleže udělala po dvou chybách a po druhé střelbě projela mezičasem jako šestačtyřicátá. Při stojkách zaváhala už jen jednou a ve druhé polovině závodu předběhla jednadvacet soupeřek. Na třetí střelbě prožila horké chvilky. Neodkryté terče jí nedovolily ihned pálit a musela zvednout ruku, aby upozornila pořadatele. Po minutě a čtyřiadvaceti vteřinách se posunula na vedlejší stav, kam ji převeleli, a kde odstřílela čistě. Rozhodčí jí následně odečetli ztracený čas.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih stíhačky biatlonistek v Hochfilzenu

"Nepamatuji se, že by se mi to někdy stalo. Naštěstí jsme se o tom během léta bavili se Zdeňkem Vítkem, když nám vyprávěl svoje vlastní historky," okomentovala kuriózní moment Vítková. "Těší mě, jak jsem tu situaci zvládla, ale stále mě neuvěřitelně mrzí ty chyby vleže. Kdybych věděla, co tam dělám špatně, tak to nedělám," povzdychla si prozatím devátá žena průběžné klasifikace světového poháru.

Trenér ženského týmu Zdeněk Vítek ocenil, že v nezvyklé situaci zachovala chladnou hlavu. "Verča manipulovala se zbraní přesně podle pravidel a vytáhla zásobník, když přebíhala od jednoho terče ke druhému. To zvládla s obdivuhodným klidem," uvedl a upozornil, že v případě porušení bezpečnostních zásad by mohla být diskvalifikována.

Suverénně vyhrála vítězka sprintu Kaisa Mäkäräinenová z Finska, která za sebou nechala Rusku Jekatěrinu Glazyrinovou o více než půl minuty. Vedoucí závodnice SP na střelnici minula jediný z dvaceti terčů a konkurentkám nedala šanci, aby se jí přiblížily na dohled. Z desátého místa se na druhou příčku posunula Glazyrinová, třetí skončila devátá žena ze sprintu Anais Bescondová z Francie.

Výsledky SP v biatlonu v Hochfilzenu

Ženy - stíhací závod 10 km: 1. Mäkäräinenová (Fin.) 30:44,8 (1 tr. okruh), 2. Glazyrinová (Rus.) -34,4 (1), 3. Bescondová (Fr.) -46,5 (1), 4. Podčufarovová (Rus.) -49,7 (2), 5. Crawfordová (Kan.) -53,4 (1), 6. Oberhoferová (It.) -55,4 (3), 7. Preussová -1:03,3 (3), 8. Hildebrandová (obě Něm.) -1:06,5 (3), 9. Džymová -1:07,4 (0), 10. Valj Semerenková (obě Ukr.) -1:08,3 (2), ...18. Soukalová -1:52,7 (2), 25. Vítková -2:27,2 (5).

Průběžné pořadí SP (po 5 z 25 závodů): 1. Mäkäräinenová 282, 2. Domračevová (Běl.) 205, 3. Valj Semerenková 192, 4. Eckhoffová (Nor.) 182, 5. Hildebrandová 175, 6. Glazyrinová 172, ...9. Vítková 157, 26. Soukalová 65, 27. Landová 62, 32. Puskarčíková (obě ČR) 48.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy