Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sudová chce uspět s novou kombinací skoků, zápasí ale s financemi

Praha – I po šestnácti letech lyžování v boulích se Nikola Sudová stále tímto sportem baví a pokukuje po jediné medaili, která jí chybí ve sbírce z mistrovství světa. V roce 2005 byla druhá na šampionátu v Ruce, o čtyři roky později třetí v japonském Inawaširu. V nadcházející sezoně, která o víkendu začne právě ve finském středisku Ruka, se MS uskuteční v lednu v Kreischbergu. Po pouhých čtyřech závodech světového poháru.

Nikola Sudová
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Z finančních důvodů Sudová vynechala tradiční pobyt v Austrálii, na začátku letní přípravy trénovala s atletickou skupinou Rychlý holky, potom skákala do vody ve Štítech, pak následovala soustředění na Zermattu a na Kaprunu. "Jsem připravená, lyžuje se mi dobře, mám z toho radost, baví mě to při trénincích. Uvidíme, jestli mě to bude bavit i při závodech," usmívala se před odletem do Finska.

V Ruce začne SP závodem v duálech, pak přijdou na řadu dva díly se třemi závody v zámoří. Na rozjezd před MS v brzkém termínu to není mnoho. "Když to člověka baví, přijdou výsledky. Třeba tomu tak letos bude," věřila Sudová. Připravuje se hlavně na MS, Světové poháry nejsou priorita. "Jedna medaile mi chybí. Ale bude to těžký oříšek," řekla lyžařka, která pojede už na osmé mistrovství světa.

Je nám líto, video expirovalo.
Lyžařka Sudová odletěla na první závody v sezoně

Už roky má Sudová na můstcích ve svém repertoáru helikoptéru s roznožkou a salto s krosem. Od dvojité helikoptéry upustila, ale letos zřejmě bude mít opět po delší době na výběr. Zařadila totiž skok mimo osu těla, takzvaný D-spin, který použila už na OH v Turíně, ale tehdy za něj nedostala dost bodů. A na soustředění úspěšně spojila celou jízdu s D-spinem na horním můstku a saltem na spodním. "Dařilo se mi to," podotkla Sudová.

Nové hodnocení skoků

To by mohlo u rozhodčích zabrat, neboť před novou sezonou se změnila pravidla hodnocení. Procentuálně bude technika jízdy činit 60 procent v konečném součtu, o deset víc než dosud, skoky a čas mají podíl po dvaceti procentech. Navíc se při skocích také mění body, vyplatí se skákat těžší kombinace. A maximální počet bude 100 bodů, nikoliv jako dosud 30. "Na papíře to vypadá hezky, ale uvidíme, jak se k tomu postaví rozhodčí. Ale mně by to mohlo sedět," řekla.

Po olympijské sezoně se Sudová trochu potýká s menší hromádkou financí, než by potřebovala, proto má sezonu připravenou jen do mistrovství světa. Má rozjednané nějaké sponzory, podle výsledku v Kreischbergu bude přemýšlet dokonce o kariéře. "Smířili jsme se, že peněz je málo. Teď mám všechno zajištěné do Kreischbergu, potom budu řešit co dál. Každopádně to nebude plánování, jestli vydržím až do olympiády," uvedla.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články