Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Dvořák: Chtěl jsem do žlutého, i tak jsem ale navýsost spokojený

Ruka (Finsko) – Necelý kilometr se pokusil nastoupit a vybojovat zlato. Před cílem mu ale došly síly a nakonec skončil třetí. Český sdruženář Miroslav Dvořák byl však s vyrovnaným osobním maximem na závodech světového poháru naprosto spokojen. Dle jeho slov je právě "bronz" z finského Kuusama zatím jeho největším úspěchem.

Slavící český sdruženář Miroslav Dvořák
zdroj: ISIFA/EPA/ autor: PEKKA SIPOLA

"Přesně tak, řadím tohle třetí místo nejvýš, protože teď to bylo v kompletní konkurenci. Nikdo ze špičky nechyběl, to je super," řekl Dvořák z Kuusama. "Jsem navýsost spokojený. Takový začátek sezony jsem si ani nepředstavoval. Je to perfektní a povzbuzení do dalších závodů," řekl.

Sedmadvacetiletý závodník liberecké Dukly byl v minulosti třetí poprvé loni v únoru v Almaty a pak dvakrát letos v lednu v mrazivém Čajkovském, kde před blížící se olympiádou v Soči ovšem chybělo hodně závodníků ze světové špičky.

V Kuusamu Dvořák dokonce útočil na výhru a málem napodobil Romana Koudelku, který před týdnem ovládl úvodní závod SP skokanů na lyžích a při následujícím startu se oblékl do žlutého dresu lídra sezony. "Jasně, taky jsem chtěl do žlutého trička. Cítil jsem šanci, šel jsem po ní," přitakal Dvořák. "V prvním závodu je největší šance, pak už to bude těžší. Výkonnost musí být hodně stabilní a na vysoké úrovni."

Naději na útok na stupně vítězů dala Dvořákovi skokanská část započítaná z pátečního provizorního kola, jelikož v sobotu se kvůli větru neskákalo. A Dvořák figuroval na desátém místě. S trenérem Ladislavem Ryglem probírali taktiku a plány. "Odhadli jsme to na šesté místo, nejhůř do desátého. Spíš jsme kalkulovali, s kým jet a jak jet. Já jsem chtěl dohnat kluky přede mnou, což se mi povedlo, to vyšlo," řekl Dvořák.

Asi dva kilometry před cílem šel do čela, ale v závěru ho předstihli Němec Johannes Rydzek a Rakušan Bernhard Gruber. "V posledním kole mi došlo totálně, takže jsem se doškrabal do cíle. Říkal jsem si, že mě v cílové rovince musí předjet každý, ale na konci už chybějí síly všem, i když jsem dozadu neviděl a nechtěl se otáčet, abych nespadl. Třetí místo ale beru všema deseti," řekl Dvořák.

Cenil si také toho, že se mu podařilo uspět právě v Kuusamu. První závod totiž bývá kvůli podmínkám hodně nevyzpytatelný. "Je to opravdu velké povzbuzení. Vždycky je lepší, když se prokáže výkonnost hned zkraje, než se hrabat z nějaké krize. To už pak člověka moc nebaví, ale takhle je to paráda," těšil se na sobotní závod dvojic.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články