Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Biatlonisté vyjíždí do stopy, očekávání dle Rybáře překonávají realitu

Östersund - Smíšenou štafetou odstartuje nový ročník Světového poháru v biatlonu. Češi mají za sebou skvělou minulou zimu vyšperkovanou pěti olympijskými medailemi a před tou novou krotí očekávání. Celkové triumfy v SP obhajují Francouz Martin Fourcade a Finka Kaisa Mäkäräinenová. Přímý přenos smíšených štafet sledujte živě od 15:25 na programu ČT sport a našem webu.

Do švédského Östersundu odletěli Ondřej Moravec, Jaroslav Soukup, Michal Šlesingr, Michal Krčmář, Tomáš Krupčík a rovněž pětice žen Gabriela Soukalová, Veronika Vítková, Eva Puskarčíková, Jitka Landová a Lucie Charvátová. "Očekávání jsou trochu větší, než je realita," řekl šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář před startem sezony. "Budeme rádi, když bude někdo jezdit vepředu a český biatlon bude vidět tam, kde má být. Kde si místo vydobyl za poslední roky. Kdo biatlon sleduje, tak ví, že stačí, když foukne a vše bude úplně jinak," uvedl Rybář.

Češi po úspěšném olympijském cyklu udělali změny v realizačních týmech. Rybář je šéftrenérem, muže vede Marek Lejsek a koučem žen je místo Jindřicha Šikoly bývalý reprezentant Zdeněk Vítek. "Něco se změnilo, tak budeme čekat, jak to dopadne," řekl Rybář. "Budeme rádi, když ukážeme, co jsme natrénovali," prohlásil Vítek. Loni celkově patnáctý Moravec by se tentokrát v SP rád dostal do desítky. "Padla otázka, jestli budu do tří v celkovém svěťáku. Tak na to jsem z fleku řekl, že to rozhodně nebudu. Skončit do desítky by podle mě byl extra úspěch," řekl trojnásobný medailista z Her v Soči.

Po dlouhých problémech se zdravím se konečně vrací zdravý a odhodlaný Šlesingr. "Doufám, že teď to bude lepší. Necítím se špatně a snad by to mohlo být dobrý. Hlavní je zdraví, to je zásadní věc." Fakt, že se v minulých sezonách prosazovali jeho kolegové, především Ondřej Moravec a Jaroslav Soukup, Šlesingra motivuje. "Jasně. Nechci být vocásek, co se za někým veze. Když člověk vidí, že jsme schopni od nás z Čech na ty výsledky sáhnout, tak je to motivující, aby se k tomu člověk přiblížil," řekl.

Prvním závodem bude nedělní smíšená štafeta, pro české barvy tolik úspěšný závod. Loni v Östersundu Češi vyhráli a na olympiádě skončili druzí. "Doufám, že budeme opět patřit ke špičce," řekla Vítková, která skončila ve světovém poháru celkové devátá. "V desítce bych se ráda udržela i letos," dodala. Světový pohár poprvé od loňského úspěšného mistrovství světa znovu zavítá i do Nového Města na Moravě. Na Vysočině se bude závodit 6. až 8. února. Vrcholem sezony bude MS ve finském Kontiolahti v první polovině března.

Program SP v biatlonu 2014/15:

30. listopadu a 3.-7. prosince: Östersund (Švéd.), 12.-14. prosince: Hochfilzen (Rak.), 18.-21. prosince: Pokljuka (Slovin.), 7.-11. ledna: Oberhof (Něm.), 14.-18. ledna: Ruhpolding (Něm.), 22.-25. ledna: Anterselva (It.), 5.-8. února: Nové Město na Moravě (ČR), 12-15. února: Oslo (Nor.), 19.-22. března: Chanty-Mansijsk (Rus.).

Mistrovství světa: 5.-15. března: Kontiolahti (Fin.)

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články